De ajoursteek. In deze blog worden 5 tips gegeven hoe je het beste kunt Ajour breien, ook wel kant breien genoemd. Herkenbaar door het dunne garen met vele openingen. Met de ajoursteek worden voornamelijk zomertruitjes, dekens en ook sjaals gemaakt. Ben je nog een beginnende breister (of breier) Bekijk dan de blog hoe leer je breien?

Veel beginnende breisters (of breiers) vinden kant breien toch erg lastig en zien er erg tegen op om dit te leren. Mensen die niet vaak met een patroon werken zijn dit niet gewend en weten zo niet goed hoe een steek gemaakt moet worden. Erg jammer, want ajour breien is niet zo moeilijk als je denkt! In deze blog geven wij 5 tips voor het lezen van ajourpatronen.

ajour breien deken

Wat kan je breien met de ajoursteek?

Als het weer frisser wordt is het heerlijk om met een warme deken lekker op de bank te gaan liggen. Het is erg leuk om deze deken dan ook zelf te gaan breien met een ajoursteek! Er wordt gebruik gemaakt van een oude ajoursteek en ziet er ingewikkelder uit dan dat het is! Haak dan ook niet af als het de eerste keer niet lukt en blijf vooral proberen. Naast dekens zijn er ook veel andere leuke dingen die je kan ontwerpen, zoals zomertruitjes, sjaals en baby vestjes.

> 5 gouden tips ajour patronen lezen

Voor beginnende breiers lijkt het nogal moeilijk om een ajoursteek te maken. Met deze tips geef ik uitleg over het lezen van ajourpatronen.

  1. Net als bij alle andere dingen die je wilt leren is het belangrijk om niet te haasten. Neem vooral de tijd en ga er rustig een avondje voor zitten.
  2. Het begin van een kantpatroon is recht onderaan, vandaar werk je naar linksboven.
  3. Het belangrijkste bij het begrijpen van kantpatronen is lezen. Doe precies wat er in het telpatroon beschreven staat. Er gaat meestal iets fout als je iets doet volgens je eigen interpretatie.
  4. Maak het jezelf gemakkelijk. Geef met gekleurde stiften elk teken een eigen kleur. Geef daarna in de legenda welk teken welke kleur heeft.
  5. Geef met steekmarkeerders de patroonherhaling aan. Dus als een patroonherhaling 20 steken is, dan plaats je bij elke 20 steken een steekmarkeerder.

Aan de slag met de ajoursteek!

Het lijkt allemaal misschien nog steeds moeilijk en ingewikkeld. Maar dat is het niet. Het beste kun je gewoon op een proeflapje beginnen en kijken of je eruit komt.

Is het gelukt met deze steek van de week en wil je wat anders proberen? Kijk dan vooral bij onze andere steek van de week zoals de mandsteek en averechte steek

Is het nog niet gelukt? Bekijk hier dan hoe je ajourpatronen moet lezen.