Ben jij dol op breien, maar wil je eens iets anders proberen? Wij laten jou in deze blog kennis maken met amigurumi haken. Misschien ben je deze schattige figuurtjes wel eens tegengekomen. Amigurumi is een Japanse techniek van haken waarbij je kleine, knuffelachtige figuurtjes haakt. Deze vorm van haken is gemakkelijk om te leren, doordat je gebruikt maakt van één soort steek. Amigurumi is een leuke hobby, waarbij je snel resultaat hebt.

Benodigdheden

Als je wilt beginnen met het uitproberen van amigurumi haken hoef je maar een aantal verschillende spullen bij elkaar te zoeken. Het enige wat je nodig hebt is namelijk een haaknaald en een bol garen. Je kunt het beste een dunne katoengaren gebruiken en een dunne naald van 2,5 mm. Door een dunne garen en een dunne naald te gebruiken, kun je strakker breien en komt jouw amigurumi knuffeltje er mooier uit te zien. We raden je aan om zeker in het begin te haken met een felle kleur. Zo kun jij goed zien wat je doet en kun je foutjes er gemakkelijker uithalen.  

Extra benodigdheden

Wanneer het amigurumi haken steeds gemakkelijker gaat kun je er voor kiezen om extra benodigdheden te gebruiken om jouw knuffeltje nog mooier en unieker te maken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Vulling. Hiermee kun jij jouw knuffeltje een extra 3D effect geven. Ook hierbij is het strak haken erg van belang. Op deze manier kun je de vulling namelijk niet zien en komt jouw vulling namelijk niet tussen de garen door.
  • IJzerdraad. Met het toevoegen van ijzerdraad kun je ervoor zorgen dat het knuffeltje beweegbaar wordt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de ijzerdraad door de armen en benen te halen. Hierbij heb je wel een kniptang en een buigtang nodig.
  • Oogjes/kraaltjes. Met oogjes of kraaltjes kun jij het knuffeltje helemaal afmaken. Deze zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten en groottes.

Hoe leer je amigurumi haken?

Als allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoe je moet haken. Haken is namelijk heel anders dan breien. Je maakt namelijk gebruik van één soort steek en haakt met een haaknaald in het rond. Wanneer je deze steek onder de knie hebt kun je kiezen uit ontzettend veel verschillende patronen. Op internet kun je veel van deze patronen gratis vinden, maar je kunt ook losse patronen of boeken kopen. In deze patronen staat precies wat je nodig hebt, daarnaast staat de moeilijkheid van het patroon en de knuffel vaak beschreven.

Daarnaast kun je er voor kiezen om haakpakketten kopen. In deze pakketten zitten alle benodigdheden voor jouw amigurumi knuffel. Perfect voor beginners! Zo heb je meteen de benodigde garen en extra benodigdheden in de juiste hoeveelheid.

Kun jij niet wachten om te beginnen met amigurumi haken en wil je inspiratie opdoen? Bekijk dan onze Pinterestborden. Op onze website Breiwinkeltje.nl kun je meer inspiratie opdoen over allerlei verschillende soorten brei- en haakwerken. Zo kun je onder andere een blog vinden over verschillende soorten breinaalden en het breien van een knoopsgat.

Houdt onze website, Instagram en Facebook in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn van al onze nieuwtjes.