Veel ouderen voelen zich eenzaam, dit kan bijvoorbeeld zijn van verlorenheid. Je zou dan kunnen breien om eenzaamheid tegen te gaan. Berichten over ouderen die vereenzamen zien we dagelijks in de media. Een probleem wat wel wordt gesignaleerd maar waarvan de oplossing niet eenvoudig te vinden is. Ergens is er een moment ontstaan waarop een ouder persoon begint te beseffen dat hij of zij eenzaam is geworden. Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag liggen. Het is dan ook belangrijk om na te gaan hoe de eenzaamheid is ontstaan en wat de mogelijkheden zijn om tot verandering te komen. De vraag is wat de wensen van de oudere zijn en hoe men aan deze gevoelens tegemoet kan komen. In deze blog ga ik je meer vertellen over eenzaamheid bij ouderen.

Oorzaken eenzaamheid

Eenzaamheid is geen leuke situatie, het is een gevoel dat persoonsgebonden is. Het wil zeggen dat je contact met mensen mist. Eenzaamheid maakt je niet alleen maar ongelukkig, het maakt je ook ongezond. Het is de uitkomst van een persoonlijke waardering van een situatie, waarin iemand zijn bestaande relaties afweegt tegen zijn eigen wensen of verwachtingen ten aanzien van relaties. Eenzaamheid is dus een persoonlijke, subjectieve ervaring. Sommige mensen kiezen ervoor om een teruggetrokken leven te leiden terwijl anderen alleen goed functioneren binnen groepen. Het gaat dus altijd om het gegeven of de betreffende persoon zich eenzaam voelt. Als dit het geval is dan kan men samen met de oudere zoeken naar een oplossing die voor hem of haar geschikt is en de gevoelens van eenzaamheid kan verminderen. Gevoelens van eenzaamheid hebben vooral betrekking op gebreken in de kwaliteit van relaties. Hoe iemand eenzaam is kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een klein netwerk hebben
  • Verlies van partner
  • Veranderingen in de samenleving en vriendenkring
  • Gezondheid
  • Scheiding
  • Verhuizing

Geschiedenis breien

De mens weeft al duizenden jaren stoffen. Het klopt dat het woord ‘breien’ voor de komst van de Renaissance nog niet bekend was, volgens het Oxford Unabridged English Dictionary kwam de term ‘to knit’, wat letterlijk het maken van lussen met twee naalden betekent, niet eerder binnen de Engelse taal voor dan 1400. Breien is vermoedelijk ontstaan uit oudere, wijdverspreide methodes om van garen textiel te maken.
Breien zou in het Midden-Oosten ontstaan zijn als een adaptatie van naald binden, met twee naalden in plaats van een. De oudste voorbeelden van eigenlijk breiwerk komen uit Egypte. Men gaat ervan uit dat de gevonden kledingstukken – waaronder katoenen sokken met kleurrijke patronen – tussen de 11e en de 14e eeuw gemaakt werden. Vanuit het Midden-Oosten verspreidde de breitechniek tijdens de hoge en  late middeleeuwen naar Europa. De oudste archeologische vondst van breiwerk in Europa is een zijden kussensloop uit de late 13e eeuw, aangetroffen in het graf van een Spaanse prins. Arabieren introduceerden de techniek mogelijk in Spanje tijdens de Moorse overheersing of Spanjaarden maakten kennis met breien tijdens de kruistochten. Terwijl naald binden prima lukt met korte stukjes draad, zijn er om te breien langere garens nodig. De uitvinding van het spinnewiel om garen te spinnen, dat vermoedelijk in de 11e eeuw in Azië en het Midden-Oosten opkwam en niet veel later in Europa zou opduiken, was een belangrijke stap vooruit ten opzichte van spinnen met een steen of spintol en was cruciaal in de verspreiding van breien. Vrouwen sponnen de wol en mannen weefden en breiden. Na de 19e eeuw wordt breien nog gedaan door vrouwen. Door de jaren heen is breien steeds meer gegroeid tot iets machinaals. In 1589 werd de eerste breimachine ontworpen.

Eenzaamheid voorkomen

Om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen kunnen ouderen samen met elkaar breien. Zo zijn ze gezellig samen met elkaar en voelen ze zich (minder) eenzaam. Door samen te breien bouwen ouderen sociale contacten op. Dit is voor hun erg gezellig, zo leren ze ook veel nieuwe mensen kennen, kunnen ze hun creativiteit met elkaar delen met bijvoorbeeld het breien of leren ze misschien wel een leuke nieuwe bezigheid met bijvoorbeeld breien. Tijdens het breien kunnen ze over veel dingen praten, daar leren ze ook van elkaar van. Door eenzaamheid bij ouderen te verminderen kan je er een leuke dagbesteding van maken 1 keer in de week. Je begint de dag samen gezellig een kopje koffie of thee te drinken met wat lekkers erbij, tijdens dit kunnen ouderen elkaar beter leren kennen. Door de dag heen doe je samen allerlei leuke dingen samen. Zo kan je gaan breien, spelletjes spelen, veel kletsen, een stukje gaan wandelen.

Wil je beginnen met breien? Lees dan ook ons andere blog over hoe leer je breien. Weet je al hoe je moet breien? Lees dan onze blog over hoe lees je een breipatroon? Op onze website breiwinkeltje.nl kun je verdere inspiratie vinden over breiwerken. Om je te inspireren! Blijf onze website in de gaten houden om zo altijd mooie inspiratie te krijgen over breiwerken.