Breien om eenzaamheid van ouderen tegen te gaan

Breien om eenzaamheid van ouderen tegen te gaan

Veel ouderen voelen zich eenzaam. Voor deze mensen is het een optie om te gaan breien om eenzaamheid tegen te gaan. Berichten over ouderen die vereenzamen zien we dagelijks in de media. Een probleem wat wel wordt gesignaleerd maar waarvan de oplossing niet eenvoudig te vinden is. Ergens is er een moment ontstaan waarop een ouder persoon begint te beseffen dat hij of zij eenzaam is geworden. Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag liggen. Het is dan ook belangrijk om na te gaan hoe de eenzaamheid is ontstaan en wat de mogelijkheden zijn om tot verandering te komen. De vraag is wat de wensen van deze persoon zijn en hoe men aan deze gevoelens tegemoet kan komen. In deze blog ga ik je meer vertellen over eenzaamheid bij ouderen.

Oorzaken eenzaamheid

Eenzaamheid is geen leuke situatie, het is een gevoel dat persoonsgebonden is. Eenzaamheid wil zeggen dat je contact met mensen mist. Het maakt je niet alleen ongelukkig, het is ook ongezond. Sommige mensen kiezen ervoor om een teruggetrokken leven te leiden terwijl anderen alleen goed functioneren binnen groepen. Gevoelens van eenzaamheid hebben vooral betrekking op gebreken in de kwaliteit van relaties. Hoe iemand eenzaam is kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een klein netwerk hebben
  • Verlies van partner
  • Veranderingen in de samenleving en vriendenkring
  • Gezondheid
  • Scheiding
  • Verhuizing

 

Eenzaamheid voorkomen door breien

Om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen kunnen ouderen samen met elkaar breien. Zo zijn ze gezellig samen in een groepje en voelen ze zich (minder) eenzaam. Door samen te breien bouwen ouderen sociale contacten op. Dit is voor hun erg gezellig, zo leren ze ook veel nieuwe mensen kennen, kunnen ze hun creativiteit met elkaar delen door bijvoorbeeld nieuwe technieken aan elkaar te leren of nieuwe patronen uit te wisselen.

Tijdens het breien kunnen ze over veel dingen praten, hierdoor wordt krijgen ze een band met elkaar. Je kan er een leuke dagbesteding van maken, bijvoorbeeld 1 keer in de week samenkomen bij elkaar thuis of op de woongroep. Je begint de dag samen gezellig met het drinken van een kopje koffie of thee en wat lekkers erbij. Door de dag heen doe je samen allerlei leuke dingen. Zo kan je naast breien bijvoorbeeld ook: spelletjes spelen, veel kletsen en een stukje gaan wandelen.

Wil je beginnen met breien? Lees dan ook ons andere blog over hoe leer je breien. Weet je al hoe je moet breien? Lees dan onze blog over sokken breien. Op onze website breiwinkeltje.nl kun je nog meer inspiratie vinden over breien en haken. Blijf onze website in de gaten houden om zo altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste brei- en haaktrends.

breien voor beginners
Winkelwagen
Scroll naar boven