Granny square is een stukje vierkant stof dat wordt gehaakt door in het rond naar buiten te werken. De granny square techniek was vooral in de jaren 70 erg hip, maar is nu steeds meer in opkomst. Je kan op veel verschillende manieren deze techniek toepassen. De meest gebruikte manier is om allemaal kleine vierkantjes te haken om deze vervolgens aan elkaar te maken.

In deze blog ga ik je alles vertellen over deze populaire haaktechniek, zodat je hier ook mee aan de slag kan gaan! Haak jij ook mee?

Wat kan je gaan haken met een granny square?

De granny squares kan je voor vele projecten gebruiken zoals dekens, tassen, kussens, kledingstukken en nog veel meer. Je kan de granny square helemaal naar eigen smaak inrichten, met verschillende vormen of door te variëren met verschillende kleuren. Deze leuke vierkantjes zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de haakwereld. Hoewel het in de jaren 70 nog populairder was, is het granny square haken toch weer in opkomst.

Granny square haken

Granny square patroon

  1. Begin met het haken van 6 losse en sluit de cirkel met een halve vaste in de eerste losse steek. Daarna haak je weer 3 losse steken.
  2. Dan 2 stokjes in de cirkel die je gemaakt hebt met de 6 losse en daarna weer 2 losse steken.
  3. Nu weer 3 stokjes en 2 losse, dit moet je nog 2 keer herhalen.
  4. Nu moet je de rij sluiten. Haak een halve vaste in de derde losse die het eerste stokje moet voorstellen.
  5. Vervolgens moet je halve steken gaan haken tot je voorbij het derde stokje bent en daar maak je in elke hoek twee keer 3 stokjes met steeds twee losse ertussen. Tussen de steken niet op de hoek hoef je maar 1 losse steek te haken.

Granny square haakboek

Voor de echte haakliefhebber is dit haakboek met 75 verschillende soorten granny’s echt een aanrader. Van alle granny’s zijn zeer duidelijke tekeningen, foto’s en beschrijvingen gemaakt. Het boek is zeer makkelijk te gebruiken, omdat het door de ringband open blijft liggen bij het patroon wat je maakt. Daarbij nodigen de gehaakte voorbeelden door het mooie gebruik van de materialen meteen uit tot het aan de slag gaan met je eigen granny’s.

Inspiratie

Wil je nog meer inspiratie op doen of jou gehaakte granny square met ons delen? Neem eens een kijkje op onze Facebook of Instagram en deel je gehaakte granny square met de hashtag #breiwinkeltje. Ben je benieuwd naar andere populaire breipatronen? Neem eens een kijkje op onze blogs over: Amigurumi breien of de patentsteek.