Hoe brei je een knoopsgat? 

De warme zomeravonden zijn weer in het verschiet. Zodra het weer begint af te koelen buiten is het fijn om een lekker warm gebreid vest aan te trekken. Het is handig en comfortabel als deze dicht kan met behulp van een knoopsgat. Zo kun jij jouw vest afwerken met een knoop naar keuze. In deze blog leggen wij jou uit hoe je een knoopsgat kunt breien.

Soorten knoopsgaten

Er zijn veel verschillende knoopsgaten die je kunt breien. De methode die je gebruikt hangt af van de grootte van de knoopjes en jouw eigen smaak. Zo kun je onder andere deze soorten knoopsgaten maken:

 • Klein knoopsgat
 • Verticaal knoopsgat
 • Horizontaal knoopsgat
 • Rond knoopsgat

In deze blog zullen we de focus leggen op het verticale knoopsgat. Hieronder zullen wij stap voor stap uitleggen hoe je dit knoopsgat kun breien.

Hoe brei je een horizontaal knoopsgat?

Als allereerst moet je beslissen uit hoeveel rijen het knoopsgat moet bestaan. Dit hangt af van de grootte van de knoop. Let erop dat het knoopsgat de juiste breedte heeft. Bij een te klein knoopsgat zal de knoop niet passen en bij een te groot knoopsgat zal de knoop niet blijven zitten. Dit kun je ook voorkomen door het knoopsgat strak te breien. Vind je dit lastig? Breid dat eerst een proeflapje met een knoopsgat. Zo weet je zeker dat de knoop goed zal passen.

Stop met het maken van steken op de plek waar je het knoopsgat wilt hebben. Steek vanaf hier de steken af tot de gewenste breedte. Breid vervolgens verder zoals je dit normaal zou doen. In de volgende rij die je maakt, maak je op de plek van het knoopsgat het aantal steken met de achterwaartse lus. Vervolgens kun je weer door breien. Nu zul je zien dat er een knoopsgat is ontstaan.

Waarvoor kun je een knoopsgat gebruiken?

Een knoopsgat kun je natuurlijk gebruiken voor een vest of een omslagcape. Echter zijn er veel meer leuke mogelijkheden. Zo kun je ze onder andere ook toevoegen aan de volgende breiwerken:

 • Babykleding, zoals truien of jurkjes. Brei op de schouders van kleine baby’s een aantal knoopjes. Op deze manier kan het hals ruimer worden gemaakt en is het comfortabeler voor de baby tijdens het verwisselen van de kleertjes.  
 • Kussenslopen. Je kunt gebreide kussenslopen gemakkelijk van de kussens afhalen door een sluiting
  met knoopsgaten te maken. Dit is niet alleen erg praktisch, maar ook ontzettend
  hip. Kies bijvoorbeeld voor opvallende houten knopen.
 • Tassen. Maak jouw gebreide handtasjes en draagtassen extra veilig met een goede knoopsluiting. In plaats van een knoopsgat in de tas kun je ook een flapje met een knoopsgat maken.

Door gebruik te maken van knoopsgaten kun jij jouw breiwerkjes nog unieker, leuker en praktischer maken. Wil je meer leren over verschillende steken zoals de patentsteek of de gerstekorrelsteek? Bekijk dan de rest van onze blog. Hiernaast kun je onze website, Instagram, Facebook en Pinterest in de gaten om als allereerst op de hoogte te zijn van de nieuwste blog en kun jij boordevol inspiratie opdoen.