Wil jij weer eens wat nieuws proberen om te haken? Probeer dan eens confetti te haken! Zie hieronder wat je nodig hebt om confetti te haken:

Wat heb je nodig?

Wat de kleur betreft kun je alles helemaal zelf samenstellen. Vind je rood, groen en geel bijvoorbeeld mooi bij elkaar staan, dan kun je die drie kleuren goed samenstellen. Gebruik voor het maken van de confetti een haaknaald die goed bij het garen past. Voor deze steek is haaknaald nummer 3 erg geschikt. Verder heb je een schaar nodig en een naald, je moet namelijk heel veel afhechten, per confetti 2 draadjes!

Hoe begin je?

Elke confetti begint met een magische ring. Deze kun je het beste maken met een dubbele begin lus. Ook is het leuk om verschillende maten te maken in je confetti stukjes, hieronder zie je 5 gehaakte variaties. De kleinste variatie is met vasten. Bij de grotere confetti s gebruik je een “beginstokje”, dat je een beetje in lengte varieert. Je kunt in plaats daarvan ook lossen gebruiken, zie ook de beschrijving.

 

Variatie 1: vasten

Maak een magische ring. Haak 6 vasten in de ring, knip de draad af. Sluit de toer met de einddraad en hecht die draad en de begindraad af. Met deze steken haak je dus een kleine confetti.

Variatie 2: halve stokjes

Maak een magische ring. Haak 1 “beginstokje” of 2 lossen en nog 8 halve stokjes in de ring, knip de draad af. Sluit de toer met de einddraad en hecht die draad en de begindraad af.

 

 

Haaknaald

Variatie 3: stokjes

Maak weer een magische ring. Haak 1 “beginstokje” of 3 lossen en nog 11 stokjes in de ring, knip de draad af. Sluit de toer met de einddraad en hecht die draad en de begindraad af.

Variatie 4: anderhalve stokjes

De anderhalve stokjes zijn een combinatie van een stokje met een half stokje. Maak dan weer een magische ring. Haak 1 “beginstokje” of 4 lossen en nog 14 anderhalve stokjes in de ring, knip de draad af. Sluit de toer met de einddraad en hecht die draad en de begindraad af.

Variatie 5: dubbele stokjes

Maak dan weer een magische ring. Haak 1 lang “beginstokje” of 5 lossen en nog 17 dubbele stokjes in de ring, knip de draad af. Sluit de toer met de einddraad en hecht die draad en de begindraad af.

Weetje

Bij elke steek wordt het rondje groter en bij elke variatie komen er 3 steken bij. Als je wel eens amigurumi’s haakt, zul je weten dat die meestal met vasten gehaakt worden en dat er bij meerderingen meestal 6 steken gemeerderd worden. Als je dat aanhoudt, zal je haakwerk mooi plat blijven.

Bij halve stokjes werkt dat als je begint met 9 steken en iedere toer 9 meerdert. Bij stokjes is dat met 12 steken, anderhalve stokjes hebben per toer 15 steken extra nodig en dubbele stokjes zelfs 18.

confetti

Wat is het resultaat?

Dit is een mooi werkje om de magische ring te oefenen en het netjes afhechten. En je houdt er herbruikbare confetti aan over. Win-win situatie dus!

Wat kun je nu met die confetti doen?

Je kunt het op tafel “strooien” als versiering, of een schaaltje ermee vullen. Ook kun je ze mooi aan een draad te rijgen, met wat kralen erbij, dan wordt het een vrolijke slinger!

Dit is dus hoe je confetti haakt! Ik hoop dat je hier veel van geleerd hebt. Bekijk ook nog de andere blogs!