Vind je het ook zo fijn om lekker te gaan haken zonder na te denken hoe nou alles moet, zodat je bijvoorbeeld ondertussen televisie kunt kijken? Dan is deze geribbelde golfjessteek ideaal voor jou! Het is een erg leuke steek om te haken en ideaal voor een dekentje of een sjaal, want als je eenmaal de steek kent, zul je zonder beschrijving het dekentje of sjaal helemaal af kunnen haken!

Deze steek met pieken en dalen komt het mooiste uit als je na elke 2 toeren van kleur wordt gewisseld. Je kunt kiezen voor 2 verschillende kleuren, die je steeds afwisselt, maar je kunt ook kiezen voor zoveel mogelijk verschillende kleuren. Ideaal als je van een garen veel restjes in verschillende kleuren hebt!

De geribbelde golfjessteek lijkt veel op de gewone golfjessteek, maar heeft iets meer diepte doordat er in de achterste lussen wordt gehaakt, super leuk dus!

Informatie over deze steek

  • Je wisselt na elke 2e toer van kleur, of vaker als je dat wilt natuurlijk
  • Je kunt deze steek haken met elk soort garen en bijpassende haaknaald
  • Er is geen goede of verkeerde kant
  • De gebruikte basissteek is een stokje
  • De 3 Lossen aan het begin van de toer telt als 1 Stokje
  • Vanaf de 2e toer wordt er alleen nog maar gehaakt in de achterste lus
  • Het patroon bestaat uit een veelvoud van 12 Lossen, dus bijvoorbeeld 2 x 12 = 24 of 5 x 12 = 60 lossen

 

 

De gebruikte steken

L = Losse, ST = Stokje, Omslag = doe draad om de haaknaald

INC = 2ST in 1steek (deze meerderingen zorgen voor een piek in het haakwerk)

DECST = een samengehaakt Stokje over de volgende 2 steken (de samengehaakte Stokjes zorgen voor de dalen); omslag, doe de haaknaald in de 1e steek, omslag, haal de omslag door de steek en omslag, haal door 2 lussen van de haaknaald. Er blijven nu 2 lussen op de haaknaald. Omslag, doe de haaknaald in de 2e steek, omslag, haal de omslag door de steek, omslag, haal door 2 lussen van de haaknaald. Er blijven nu 3 lussen op de haaknaald. Omslag en haal door alle 3 de lussen van de haaknaald. Het begin van het samengehaakte stokje: omslag, steek haaknaald in de steek, omslag, haal omslag door de steek; je hebt nu 3 lussen op de haaknaald als het goed is. Weer een omslag, haal door 2 lussen van de haaknaald. Er blijven nu nog 2 lussen op de haaknaald. Omslag, doe de haaknaald in de 2e steek, omslag, haal de omslag door de steek, omslag, haal door 2 lussen van de haaknaald. Er blijven nu 3 lussen op de haaknaald. Omslag en haal door alle 3 de lussen van de haaknaald. Herhaal dit voor het 2e samengehaakte Stokje.

haak kleuren

Haakpatroon, we zetten een veelvoud van 12 lossen op

Toer 1: 3L, haak dan in de 4e losse vanaf de haaknaald: 1ST en verder (1ST in 1L) 3x, (DECST) 2x, (1ST in 1L) 3x, *(INC) 2x, (1ST in 1L) 3x, (DECST) 2x, (1ST in 1L) 3x*, herhaal *-* tot de laatste Losse: 2ST in de laatste L, keer

Nu moet je alleen nog in de achterste lussen haken:

Toer 2: 3L, 1ST in het 1e ST, (1ST in 1ST) 3x, (DECST) 2x, (1ST in 1ST) 3x,*(INC) 2x, (1ST in 1ST) 3x, (DECST) 2x, (1ST in 1ST) 3x* herhaal *-* tot het laatste ST: 2ST in het laatste ST (het laatste Stokje is de 3 Lossen; haak bovenin de 3e Losse). Wijzig van kleur in het 2e ST bij de laatste omslag.

Herhaal nu toer 2 en wissel na elke 2 toeren van kleur. Haak dit patroon verder totdat je de juiste hoogte heeft bereikt.

Tips

Tip 2: Als je lange toeren hebt, kan het wel eens voorkomen dat er een foutje in het haakwerk komt. Je kunt eenvoudig zien of je patroon nog klopt; de meerderingen (INC 2x) zorgen telkens voor 4 Stokjes. Bij de volgende toer haak je deze meerderingen altijd in de middelste 2 van die 4 Stokjes.

Bij het wisselen van kleur doen we dit in de laatste steek; in dit geval in het laatste Stokje: je haakt een gewoon Stokje tot de laatste omslag, zodat er nog 2 lussen op de haaknaald staan. Je pakt de nieuwe kleur en maakt het Stokje af met deze kleur.

Dit was hoe je iets haakt met de geribbelde golfjessteek, benieuwd naar nog andere haaktechnieken? Kijk dan snel de andere blogs!