Leren haken is eenvoudig wanneer je een beetje gevoel hebt voor handwerktechniek. Haken is een techniek zodat er lussen worden gevormd met behulp van een haaknaald en draad. De lussen kunnen worden gevormd in een patroon waarmee er verschillende kunstwerkjes worden gemaakt . Maar hoe leer ik haken?

Er zijn een aantal methodes die kunnen helpen met het leren van haken. Online staan er veel verschillende uitleggen die kunnen helpen. Ook met behulp van YouTube filmpjes kan je een goede uitleg krijgen van haken. Het is belangrijk om de juiste manier van leren te vinden die bij jou pas. Door het vinden van de juiste manier, kan haken leuk worden om te leren. De eerste stap voor het leren haken is soms lastig. Mensen stellen verschillende vragen, wat heb ik nodig om te haken? Hoe leer ik haken? Wat voor patronen kan ik haken?

Het begin van haken begint bij het materiaal

Online worden er diverse haakpatronen aangeboden. Kies het juiste haakpatroon om mee te beginnen en haal eventueel inspiratie van breiwinkeltje Pinterest. Voor het haken zijn er een aantal benodigdheden nodig om een goed haakwerkstuk te kunnen maken:

  • Haaknaalden
  • Draad
  • Haak-tas
  • Accessoires

De twee belangrijkste benodigdheden zijn de haaknaalden en draad. Doordat er verschillende soorten garens te verkrijgen zijn, is het belangrijk om de juiste haaknaald te vinden die geschrikt is voor het gebruik. Alle haaknaalden hebben dezelfde lengte, wel zit er verschil in de dikte van de naald. De dunste naald is 0,6 mm dik en de dikste naald kan wel oplopen tot 12 mm. De dikte van de draad is bepaald voor de dikte van de naald. De dikte van de naald kan bepalend zijn van de structuur van het haak werkpatroon. Voor haken is er de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende soorten draden. Het soort draad kan bepalend zijn voor het gebruiksartikel. Een voorbeeld is katoen, daar wordt voornamelijk kleding van gehaakt. Als beginner is het verstandig om een haakpatroon uit te zoeken die niet al te moeilijk is.

Basis leren haken met behulp van verschillende haaktechnieken

De manier van haken kan van simpel tot erg moeilijk worden bepaald. Voor beginners is het belangrijk om eerst een haaktechniek te ontdekken om die vervolgens uit te proberen. Voor de ervarende haaktechnieken is er een mogelheid om te experimenteren met moeilijkere haaktechnieken. Er zijn verschillende technieken voor beginners. Hieronder staat het begin haakknoop uitgelegd, genaamd opzetlus.

Opzetlus haken

De opzetlus is een haaktechniek waar het haakpatroon mee begint. Het is een knoop die ervoor zorgt dat het haakwerk niet uit elkaar valt. Bij het maken van de knoop begint bij het plaatsen van de uit einde van de draad in je hand. Zorg ervoor dat de draad vervolgens om de twee bovenste vingers worden gedraaid. Bij het terug draaien gaat de draad kruisend over de eerste draad heen en vervolgens aan de achter kant naar beneden. Haal de haaknaald tussen de draden door, en haal de achterste draad erdoorheen. Op die manier maak je de opzetlus. Je kan de haak controleren door aan de draad te trekken waardoor de knoop blijft zitten aan de haaknaald.

Ben je benieuwd naar andere haaktechnieken die kunnen helpen om antwoord te geven op de vraag, hoe leer ik haken? Lees dan ook de andere blogs.