De nazomer is van start gegaan en voordat je het weet zitten we alweer in de herfst. In de herfst kunnen we de truien weer uit de kast pakken, zo ook de welbekende schipperstrui. In een eerdere blog hebben we uitgelegd wat een schipperstrui nou precies is, maar we hebben het nog niet gehad over hoe je hem zelf kunt maken. Je kan de schipperstrui kopen in de winkel maar het is natuurlijk veel leuker om hem zelf te maken. Vandaag ga ik jullie uitleggen hoe je dit doet.

Wat heb je nodig?

  • Breinaalden
  • Rondbreinaald
  • Garen
  • Schaar
  • Patronen voor een schipperstrui

Voor welk patroon moet je kiezen?

Allereerst kies je welk patroon je voor je schipperstrui wilt gebruiken. Schipperstruien hebben een rijke geschiedenis en zijn door de jaren heen vaak aangepast door het gebruik van verschillende technieken en het aanpassen van de stijl van de trui. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verschillen in het patroon, maar ook in de soort kraag, type wol en dikte van de garen. In het boek visserstruien vind je 60 verschillende breipatronen uit 40 Nederlandse vissersplaatsen.

Als je een patroon hebt uitgekozen staat er precies bij hoeveel garen je nodig hebt en welke maat breinaald/rondbreinaald je moet gebruiken. Nu je dit weet gaan we eerst een proeflap maken. Tijdens het maken van de proeflap oefen je alvast met het gekozen patroon en kan je ook gelijk de steken tellen en meten. In het boek staat namelijk een voorbeeld van 1 maat trui. De kans is dus groot dat je zelf moet berekenen hoeveel opzetsteken je nodig bent.

Rondbreien of rechtbreien?

Visserstruien brei je rond. De reden hiervoor is dat je op die manier zo min mogelijk naden in je trui hebt. Voor de mensen die nog niet bekend zijn met deze manier van breien hierbij een korte uitleg: Als je de steken hebt opgezet ga je breien in de rondte. Zorg ervoor dat je de cirkel sluit met de eerst steek, op die manier blijf je constant in het rondje werken.

Het grote voordeel van rondbreien is dat je de verschillende onderdelen van de trui niet meer aan elkaar hoeft te maken. Door het gebruik van de rondbreinaald in plaats van rechte breinaalden krijg je gelijk 1 geheel.

Tips

Hierbij nog enkele tips die ik je kan meegeven voor het breien van een schipperstrui:

  • Maakt een proeflap: ik had het net al even genoemd maar het is zeker geen slecht idee om eerst een proeflap te breien. Op deze manier leer je het patroon kennen en maak je minder snel fouten in je trui.
  • Blocken: als je trui af is kun je je werk het beste blocken. Dit is simpel gezegd het in vorm brengen van je trui. Je zorgt er zo voor dat kleine onregelmatigheden minder zichtbaar worden. Dit doe je door je Trui in een lauw badje te leggen en eventueel Eucalan toe te voegen, dit maakt de vezels van de wol soepeler waardoor je de trui beter kan vormen. Daarna rol je de trui op in een handdoek waardoor het overtollige vocht uit de trui gaat. LET OP: niet wringen! Tot slot laat je je werkje drogen op een vlakke ondergrond. Je kunt eventueel naalden in de trui steken om te zorgen dat bepaalde delen op de juiste manier opdrogen. 
  • Gebruik een lichte kleur garen: zeker als je nog niet heel erg ervaren bent in het breien raad ik je aan om lichte kleur garen te gebruiken. Er gaan namelijk wel wat uurtjes werk inzitten en in de herfst/wintermaanden is het vroeg donker buiten. Als je toekomstige trui dan donker van kleur is kan het zijn dat je het patroontje niet meer goed kunt zien.