De blog van vandaag gaat over de patentsteek, ook wel buissteek genoemd. Dit is een erg geliefde steek waarmee je een prachtig dik en elastisch breiwerk krijgt. De patentsteek lijkt erg veel op de boordsteek, maar is toch net iets anders. Hoewel de patentsteek erg geliefd is zijn er toch wat vooroordelen over. Zo wordt er gezegd dat deze steek erg moeilijk is om te breien en dat je geen foutjes kunt maken, omdat je deze fouten niet kunt corrigeren. In deze blog geven wij 5 tips hoe je de patentsteek het beste onder de knie krijgt.

Wat kan je breien met de patentsteek?

De patentsteek geeft erg veel volume omdat de structuur van deze steek dikker wordt. De patensteek wordt daarom veel gebruikt om sjaals te breien, maar ook voor het breien van truien en vesten.

de patentsteek sjaals breien

Patensteek afkanten

Voor een elastische naald, is het ook mogelijk om af te kanten met behulp van een stopnaald. Dit heet afkanten met een buissteek. Deze manier van afkanten is erg geschikt voor breiwerk in de boordsteek.

Begin met het afkanten recht boven recht en averecht boven averecht. De steek die je af zou halen volgens het patroon brei je averecht en de volgende steek brei je samen recht met de omslag. Haal daarna de eerste steek over de tweede op de rechter naald en ga zo verder.

Leuke tassen haken

Dit vrolijke boek van Rianne de Graaf (te koop op bol.com) gaat over hoe je zelf stap voor stap een wayuu mochila tas kunt haken. Deze kleurrijke tassen, wayuu mochilas, komen uit oorspronkelijk uit Colombia en Venezuela en worden daar al generaties lang zelf gemaakt. De mooie ronde bodem, de techniek om met meerdere kleuren te haken, het haken van een patroon, alles wordt duidelijk beschreven.

Rianne heeft haar eigen kleurpatronen ontworpen en ze in tapestry gehaakt. Ze legt in dit vrolijke boek stap voor stap uit hoe je zelf een wayuu mochila kunt haken. De mooie ronde bodem, de techniek om met meerdere kleuren te haken, het haken van een patroon, de hele tas wordt beschreven.

Patentsteek breien tips

  1. Deze steek neemt ontzettend veel garen, dit komt omdat je steeds steken afhaalt met een omslag. Deze omslagen worden in de naald daarna samen gebreid. Let er dus op dat je genoeg breigaren voor je project koopt!
  2. Het effect van de steek wordt pas laat zichtbaar. Denk dus niet dat je steek verkeerd breit maar brei even een aantal naalden door voor het effect.
  3. Tel de omslagen niet mee als steek als je aan het tellen bent.
  4. Probeer de steek losjes op te zetten en af te kanten.
  5. Kijk filmpjes op YouTube wanneer je er niet uit komt.

De patentsteek leren breien

  1. Naald 1: 1 kantsteek, brei alle steken recht, 1 kantsteek.
  2. Naald 2: 1 kantsteek, *brei 1 steek recht, brei 1 steek patent* Herhaal van *-* tot de laatste steek, 1 kantsteek.
  3. Naald 3: 1 kantsteek, *1 steek patent, 1 steek recht* Herhaal van *-* tot de laatste steek, 1 kantsteek.

Brei gids

Ben je een echte haakliefhebber en wil je nieuwe, creatieve steken leren? Sarah Hazell auteur van het boek de haakbijbel, laat je boordevol technieken, steken en haakpatronen zien. Elke steek wordt nauwkeurig uitgelegd aan de hand van werkbeschrijvingen, foto’s en telpatronen. Dit boek is te bestellen op Bol.com via onderstaande link.

Wij hopen dat we je met deze blog hebben geïnspireerd om de patentsteek te leren breien. Mocht het nog steeds niet lukken geef dan niet op! Op YouTube staat een duidelijk filmpje hoe je stap voor stap de Patentsteek leert breien.

Is het wel gelukt met deze steek en wil je wat nieuwe steken leren? Bekijk dan onze andere blogs over de gerstekorrelsteek of hoe je moet breien op een rondbreinaald. ik hoop dat deze blog je erg heeft geholpen en dat je nu aan de slag kan. Kijk voor leuke foto’s en ideeën op onze social media: Facebook, Instagram en Pinterest.