Verschillende soorten breinaalden. In de blog van vandaag gaan we het hebben over verschillende soorten breinaalden. Want hoe weet je welke breinaalden je moet kopen en wat de beste breinaalden zijn? In deze blog laten we de verschillen zien tussen 3 soorten breinaalden en geven we advies welke breinaalden je het beste kunt gaan gebruiken. Weet je al genoeg over breinaalden en wil je een nieuwe steek leren? kijk dan deze blog over: hoe je de patentsteek leert breien.

Soorten breinaalden

Er zijn veel verschillende soorten en maten breinaalden in omloop en worden ook van verschillende materialen gemaakt. Meestal gaan breinaalden erg lang mee, mits je goede breinaalden koopt. Er zijn 3 verschillende soorten breinaalden:

 • Breinaalden met kop
  In Nederland komt het vaak voor dat mensen breien met een knop. Hier worden vaak kledingstukken mee gemaakt zoals, sjaals, vesten en truien. Het voordeel is dat je bij breinaalden met een knop meer grip hebt op de naald.
 • Breinaalden zonder kop
  Meestal worden breinaalden zonder kop gebruikt om sokken te breien. In het breiwerk wordt dan ook gebruik gemaakt van 4 naalden en sommige gevallen 5.
 • Rondbreinaalden
  Hoewel rondbreinaalden er vreemd uitzien zijn rondbreinaalden wel multifunctioneel. Eigenlijk zijn deze naalden gemaakt om gewoon rond te breien. Het voordeel is dat je dan geen naden hoeft af te sluiten als je bijvoorbeeld een trui aan het breien bent. Met rondbreinaalden kan je ook gewoon bezig gaan met grotere projecten. Vooral voor een deken of ander groot project is de rondbreinaald ideeal. Het is wel belangrijk dat je kwalitatieve naalden koopt en dat je niet steeds nieuwe hoeft te kopen. Het merk Knitpro verkoopt luxe setten rondbreinaalden die erg lang meegaan. Je kunt ze bestellen via deze link: Knitpro Rondbreinaalden set

Breinaalden materialen

Elke breier/breister heeft meestal zijn eigen voorkeur als het om de materialen gaat van de breinaalden. Meestal heeft een beginnende breister een hele andere voorkeur dan een ervaren breister. Het is dus belangrijk om alle materialen te testen om te kijken welk materiaal het beste bij je past.

 • Bamboe en houten breinaalden
  Bamboe en houten breinaalden zijn iets stroever dan breinaalden van plastic en aluminium. Het voordeel hiervan is dat je wat meer grip hebt bij het breien. Vooral met gladde breigaren is het een verstandige keuze om een bamboe of houten breinaald te kopen. De steken van een bamboenaald komen op een regelmatige afstand van elkaar te liggen. Dit zorgt voor een mooi gelijkmatig breiwerkje.
 • Plastic en kunststof naalden
  Voor mensen die vaak last hebben van hun vinger tijdens het breien raden wij aan om kunststof breinaalden te kopen van het merk Knitpro Deze breinaalden zijn bijzonder comfortabel om mee te werken en zijn licht buigzaam, waardoor je ontspannen kunt blijven tijdens het breien. De voordelen van plastic en kunststof breinaalden zijn dat deze naalden een constante temperatuur aanhouden waardoor je minder snel kramp in je handen krijgt.

Het is misschien nog een moeilijke keuze welke breinaalden je het meest gaat gebruiken. Het beste kun je gewoon een paar verschillende breinaalden bestellen en op een proeflapje beginnen.

De Haakbijbel

Ben je een echte haakliefhebber en wil je wat nieuwe steken leren en ispiratie op doen? Sarah Hazell auteur van het boek de Haakbijbel laat je boordevol nieuwe steken en haakpatronen zien. Dit boek is via onderstaande link te bestellen op Bol.com.