Er zijn verschillende soorten en maten breigaren te krijgen en worden ook van verschillende materialen geproduceerd. Om je op weg te kunnen helpen hebben we onderstaand de verschillende soorten garen om mee te kunnen brein voor je op een rijtje gezet:

    Wollen breigaren
Wollen breigaren geven de meeste warmte en zijn vaak het mooiste om naar te kijken. Het staat ook bekend om het sterkste breigaren dat er is. De draad is vaak dikker dan andere soorten draad. 

    Menggaren
Een gemengd garen is een mengsel van wol en ander garen, zoals katoen. Er zijn verschillende redenen waarom wol wordt gemengd – wol wordt gemengd om het op deze manier goedkoper te maken, je kunt een effect krijgen dat pure wol niet heeft (bijvoorbeeld glitter of glans), ook wordt de wol in de meeste gevallen sterker.

    Synthetische breigaren
Voor synthetische garens worden kunstvezels gebruikt zoals acryl, polyester, naylon en microvezels. Deze kunstvezels zijn vaak sterker en goedkoper dan wollen draden. Ook zijn de synthetische garens over het algemeen beter bestand tegen wassen, krimp en is er weinig kans dat de motten het aantasten.

    Katoenen garen
Katoenen breigarens hebben weinig rek en zijn bijna niet elastisch. Deze factoren kunnen van invloed zijn bij het kiezen tussen een wollen draad of een katoenen. Katoen is zeer geschikt voor zomerse topjes en/of vestjes. Katoenen draad houdt namelijk minder warmte vast dan een kledingstuk die gebreid is met 100% wol.  

Wanneer je de verschillen wilt achterhalen van de bovenstaande soorten garen kun je terecht op deze site.

Hoe kies je je garen?

Jouw keuze is natuurlijk altijd persoonlijk. Maar voordat u een keuze maakt, zijn er altijd enkele belangrijke vragen die u moet beantwoorden:

    Wat wil ik maken?
    Voor wie maak ik dit?
    Wanneer wordt het gedragen of gebruikt?

soorten breigaren

Wanneer je een zomertrui gaat maken, zul je sneller voor een garen kiezen die zo weinig mogelijk warmte tegenhoudt, dan wanneer je een wintertrui maakt. Als je een babydekentje maakt, zul je eerder voor een synthetisch garen kiezen dan voor zuivere wol.

Kortom, het is vaak een kwestie van testen, op basis van deze resultaten kun je vaak gemakkelijk een keus maken wat volgens jou goed werkt.

Ben je nou enthousiast geworden over breien en ben je nog opzoek naar breinaalden dan kun je daarvoor terecht bij deze blog, waar uitleg te vinden is over de verschillende soorten breinaalden.