spreibreien

Wat is sprei breien?

Wil je graag een sierlijke deken in huis? Dan is sprei breien helemaal voor jou! Het breien van een sprei kan je gemakkelijk op verschillende manieren doen door het gebruiken van een eenvoudig patroon. Het sprei breien begint bij het bepalen van de juiste materialen en kleuren van de draden. Wil je een deken om in de winter lekker op de bank mee te zitten? Dan heb je dikkere garen nodig voor een zacht dekentje in de zomer. Sprei breien heeft een dubbele functie, namelijk een decoratieve en een praktische functie. De decoratieve functie is het extra detail dat de deken toevoegt aan de kamer. Afhankelijk van het sierwerk kan je hem zo aanpassen dat die perfect bij jouw woonstijl past. Naast dat de deken erg sierlijk is, is een deken ook erg praktisch. Ideaal voor wanneer je het koud krijgt en daarnaast beschermt een deken ook tegen viezigheid wanneer je buiten ergens gaat zitten.

Hoe moeilijk is sprei breien?

Sprei breien is prima te doen voor beginners. Zo zijn er diverse patronen die gebruikt kunnen worden. In de blog hoe lees je een breipatroon kan je vinden hoe je een breipatroon leest. Door de verschillende stappen te volgen is het makkelijk om de sprei in elkaar te breien. Waar vind je nou deze patronen? Gelukkig kan je online veel gratis patronen downloaden, waardoor je gemakkelijk aan de slag kan. Daarnaast zijn er verschillende blogs die uitleggen hoe je een sprei breidt. Door je verder te verdiepen in de technieken en materialen die nodig zijn voor het breien van een sprei, maak je het jezelf extra gemakkelijk. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de stekenverhouding. Stekenverhoudingen zijn namelijk het aantal centimeters die gemaakt worden met de hoeveelheid pennen. De pennen maken de steken die nodig zijn voor het begin. Het kan helpen om steekproeven voor de tijd te maken, zodat je de steekverhouding van een sprei brei in de juiste verhouding hebt.  

Wat is het verschil tussen sprei, plaid en grand foulard?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een deken wilt breien. Hier komen de volgende termen om de hoek kijken: 

  • Sprei  
  • Plaid 
  • Grand foulard  

Een sprei is een versierd kleed waarmee een bed opgemaakt of afgedekt wordt, hierbij wordt vaak wol, katoen of chenille gebruikt als stof. Een plaid wordt vaak gebruikt als reisdeken, deze is dan vaak van wol of katoen. Tot slot is er nog een grand foulard, dit is een groot sierdoek die vaak over een bank of stoel gelegd wordt. Ideaal om een extra dimensie aan je woonkamer toe te voegen of handig om lelijke plekken op de bank te verbergen. Een grand foulard wordt eigenlijk nooit gemaakt van synthetische stoffen. Het verschil in de termen zit dus in de functie van het kleed maar ook in de stof die gebruikt wordt.  

Spreien breien

Online een deken kopen

Heb je geen tijd om zelf een sprei te breien of is het toch nog wat te moeilijk? Naast zelf een deken te breien zijn ze ook online te koop natuurlijk. Afhankelijk voor waar je de deken voor gaat gebruiken kan er gezocht worden op de termen sprei, plaid en grand foulard. Deze zijn gemakkelijk te vinden op websites zoals Google of op de website van Bol.  

Winkelwagen