Tapestry haken is het tegenwoordig helemaal. Dit is een haaktechniek, die duidelijk een trend aan het worden is. Je kunt er ongelooflijk mooie patronen van maken, die terug te zien zijn in tassen, manden, armbanden, roosters en riemen. Dit is een techniek die veel liefhebbers van breien en haken willen gaan leren voor in de toekomst. Deze techniek zorgt namelijk voor erg leuke en interessante resultaten. Breiwinkeltje laat je leuke voorbeelden zien en deelt handige tips & tricks!

Tapestry haken is een techniek die wereldwijd wordt gebruikt en wordt nu herontdekt als een nieuwe techniek. Als je kunt haken, kun je natuurlijk tapestry haken, maar dit is een beetje zwaarder dan de andere technieken binnen de haakwereld. De technieken die je gebruikt, zullen jouw haakwerk sterker maken. Het voordeel hiervan is dat je veel patronen kunt maken die er zowel van binnen als van buiten mooi uitzien.

Uitleg Tapestry haken

Het verschil met normaal haken is dat je de naalden meeneemt die je wilt haken. Je haakt gewoon vasten, alleen haak je in dit geval om de garen heen en dat maakt deze techniek bijzonder. Omdat je het garen meeneemt, kun je de kleur van je patroon snel en mooi veranderen.

Bij het wisselen van kleur, haak je de vaste steek voordat je de nieuwe kleur begint, als volgt; 
1- Insteken met de kleur waarmee je aan het haken bent, dan omslaan en de draad door de steek heen halen. 
2- Maak een omslag met de nieuwe kleur en
3- Trek deze door de 2 lussen heen.
4- Nu haak je gewoon verder in de nieuwe kleur.

Het is dus een manier van haken waarmee je patronen van verschillende kleuren in je project kunt maken. In principe haak je alleen de lossen en de vasten. De verschillende kleuren garen waarmee je de patronen maakt, kun je tijdens het haken meenemen. De kleur van je patroon is de draad waarmee je haakt en de andere kleur (en) die je er als het ware omheen haakt.  Dit betekent dat je veel meer garen gebruikt dan wanneer je garen afknipt en afhecht tijdens een kleurwisseling. Één van de voordelen van deze nieuwe trend die eerder ook al werd benoemd is dat je werkstuk gewoon erg stevig is wordt. Voor een project zoals een tas, trui of een hoesje is dit van groot belang en daar kun je deze techniek dan ook zeker voor hanteren.

 

 

tapestry haken

Wat heb je nodig?

  • 2 Bollen garen
  • Haaknaald 3
  • Steekmarkeerder
  • Naald
  • Schaar

Inspiratie nodig?

Wil je nog meer inspiratie op doen of jou gehaakte project met ons delen? Neem eens een kijkje op onze Facebook pagina of Instagram en deel je gehaakte werkstuk met de hashtag #breiwinkeltje. Ben je benieuwd naar andere populaire breipatronen? Neem eens een kijkje op onze blogs over: Granny Square breien of de patentsteek.