Wildbreien is een vorm van tijdelijke street art waarbij personen lapjes in of aan elkaar hakenbreien of naaien en die vervolgens door de stad verspreiden. Het idee is om publieke objecten te versieren, personaliseren en mooier te maken met de kleurrijke breiwerken. Deze brei-objecten kunnen bomen, lantaarnpalen, vuilnisbakken, kunstwerken of ander straatmeubilair sieren. Het inpakken van een voorwerp wordt bombing genoemd. Omdat kunstenaars vaak een spoor van breiwerken door de stad achterlaten wordt het ook wel graffiti knitting (graffiti breien) genoemd. Het voordeel van deze moderne vorm van graffiti is dat het eenvoudig te verwijderen is en daardoor maar tijdelijk is. Van vandalisme is dus helemaal geen sprake al wordt daar door lokale autoriteiten weleens anders over gedacht.

Wat is de geschiedenis achter het wildbreien?

Waarschijnlijk is wildbreien ontstaan in 2005 in Houston in de Amerikaanse staat Texas. Hier begon de groep Knitta Please met het ophangen van halve breiwerkjes door de stad omdat het weggooien ervan zonde zou zijn. Ook wilde men de stad kleur en warmte teruggeven. De groep werd later door het stadsbestuur uitgenodigd om alle bomen langs de Allen Parkway in te pakken ter ere van de Art Car Parade, een optocht met uitgedoste auto’s. Hierna volgde een project in Parijs.

In de jaren 2010-2011 heeft wildbreien zich verder verspreid over de wereld en is het onder andere gevonden in LondenBerlijnMelbourne, Nederland en België. Bombings zijn zelfs aangetroffen op de Chinese Muur. Er worden zelfs speciale breikunstwerken gemaakt. Zo werd in Mexico-Stad een complete autobus ingepakt. Begin 2011 gingen meer dan 200 vrijwilligers aan de slag om Artis met breisels te behangen. Na 2012 was de rage voorbij en verdween het wildbreien terug naar de achtergrond.

Een motief achter het wildbreien

Soms doen mensen aan wildbreien om een politiek of ideologisch motief te verweven. Een voorbeeld hiervan is feminisme. Zo zou wildbreien de leefomgeving vrouwelijker maken. Om deze reden werd de charging bull volledig ingepakt in roze breiwerk.

Actie met betrekking tot wildbreien

In Kalmthout starten ze een hele leuke gecombineerde actie. Niet alleen gaat iedereen aan de slag om de gemeente op te vrolijken, ze gaan ook sjaals breien en wegschenken aan mensen die ze kunnen gebruiken. Breien of haken voor het goede doel is iets wat in de Verenigde Staten helemaal ingeburgerd is. Mutsen, sjaals, dekens… de meeste handwerkers maken daar regelmatig spullen om weg te geven. Het is fijn om te zien dat Kalmthout nu ook zo’n initiatief start. Hun actie eindigt met een expositiemoment op 28 april. Wie nog wat hulp nodig heeft bij het breien of haken kan bovendien naar de workshops in de bibliotheek gaan.

Tips voor wildbreien

  • Ga er helemaal op los met wildbreien! Versier er lantaarnpalen, bomen en nog veel meer mee. Doe het wel stiekem, zodat niemand weet wie het gedaan heeft! Dat is het leukste ervan.
  • Je kunt eigenlijk alles wel wildbreien. Leen maar eens van de bieb het boek: hoe overleef ik wild-breien of google op knit graffiti, wild-breien, street art dan vind je genoeg inspiratie!
  • Doe het niet met één kleur, maar met verschillende felle kleuren! Dat geeft hele leuke effecten.

Vind je het nou ook leuk om meer te weten te komen over de brei trends van 2020/2021? Bekijk dan deze blogWil je nog meer inspiratie op doen of jou project met ons delen? Neem dan eens een kijkje op onze Facebook of Instagram en deel je werkstuk met de hashtag #breiwinkeltje.