Steeds meer mensen vinden het leuk om zelf kleding te maken. Je kunt op die manier immers iets unieks maken dat niet iedereen heeft. Markten afstruinen op zoek naar mooie stoffen is voor deze groep een echt uitje. En als ze de stof hebben gevonden voor een mooie blouse, rok of broek dan kunnen ze niet wachten om aan de slag te gaan. Maar je wilt natuurlijk wel dat jouw kledingstuk herkenbaar is. Iedereen mag weten dat dat leuke jasje door oma is gemaakt, of die stoere broek door mama. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw ‘handtekening’ kan toevoegen aan je zelfgemaakte kleding?

Breng een label aan in de kleding die je zelf maakt

Je kunt heel eenvoudig zelfgemaakte kleding van een uniek kenmerk voorzien. Dit doe je met een speciale machine voor het maken van een kledinglabel. Dergelijke labels zijn ook handig als je bijvoorbeeld een vader of moeder in een zorginstelling hebt. Door de kleding te merken wordt voorkomen dat kleding bij de verkeerde terechtkomt als het terugkomt van de wasserij. Op het label moeten dan de naam en bij voorkeur ook kamernummer of geboortedatum van de eigenaar worden gezet. Ook als je kind op kostschool zit, wat in Nederland weliswaar vrijwel alleen bij schipperskinderen voorkomt, kan het handig of zelfs noodzakelijk zijn om een merk in de kleding aan te brengen.

Een geborduurd kledinglabel heeft als groot voordeel dat het niet vervaagt. Een bedrukt label kun je vaak na meerdere keren wassen niet meer lezen. Dit zie je bijvoorbeeld aan het wasvoorschrift dat fabrikanten in kleding aanbrengen, of een label met de maat. Een geborduurd label blijft altijd scherp en goed leesbaar.

Maak je kleding nog persoonlijker met een borduurmachine

Ervaren naaisters die hun kleding graag iets extra’s willen geven, maken gebruik van een moderne naaimachine die ook kan borduren. Zo’n borduurmachine is een grote aankoop, maar je hebt er wel vele jaren plezier van. Je kunt de machine programmeren om tekst en afbeeldingen te borduren op de stof. Hiervoor breng je de door jou gewenste kleuren borduurgaren in het apparaat aan. Je hoeft vervolgens alleen nog de stof onder de borduurnaald aan te brengen en het apparaat in te schakelen. Je borduursel wordt conform ontwerp op de stof gezet. Deze techniek is natuurlijk ook heel handig als je bedrijfskleding van een naam of logo wilt voorzien of als je de naam van een medewerker op een shirt of sweater wilt zetten.

Benieuwd naar de andere blogs? Klik hier