Tijdens een koude en stormachtige dag kruip je na een lange dag het liefst op de bank onder een deken met een heerlijk kopje thee en een goede film. Je kunt deze warme dekens natuurlijk kopen in een plaatselijke woonwinkel, maar je kunt ook creatief doen en zelf een deken breien. Zo kun jij een deken maken die helemaal bij jouw woonstijl en de kleuren van de kamer passen. Leuk om per seizoen af te wisselen of om de boel een frisse twist te geven.

Soorten dekens

Tegenwoordig zijn grote grof gebreide dekens erg in. Je ziet ze steeds vaker voorbijkomen in grote woonwinkels. Je kunt deze hele grove plaids ook zelf maken met lontwol. Lontwol is een dikke lange draad gemaakt van wol. Deze bollen zijn dan ook veel groter dan de kleine bolletjes die je normaal gesproken gebruikt. Tijdens het breien van deze deken zijn breinaalden veel te klein, daarom gebruik je hierbij je armen. Deze bollen wol zijn iets prijziger dan gewone bollen wol. Je kunt ze vaak kopen in speciale breiwinkeltjes of online.

Deken Breien

Je kunt ook een deken breien van de gewone bollen wol die je in de meeste winkels tegen komt. Als je hiermee gaat breien heb je een tal van opties aan patronen en kleuren. Deze bollen wol zijn vaak te koop voor een à twee euro per bol. Let bij het kopen van de bollen goed op de hoeveelheid die je koopt en het nummer van het kleurenbad waarin de wol is ondergedompeld. Als je de deken in een kleur wilt maken moeten er nog wel twaalf tot twintig bollen van een kleurenbad beschikbaar zijn. De hoeveelheid bollen die je nodig hebt hangt af van de grootte van de deken die je wilt maken en de soort steek die je gaat breien. Tip: je kunt online en in tijdschriften ontzettend veel leuke patronen vinden.

Decoratie

Overdag hoef je de gebreide dekens niet weg te stoppen in een kast of mand, maar kun je ze gewoon gebruiken als decoratie. Zo kun je ze onder andere:

  • Draperen over de bank of stoel. Dit maakt de bank of stoel minder eentonig en straalt warmte en gezelligheid uit.
  • Over de leuning van de bank hangen.
  • Opvouwen tot de grote van een kussen, zodat het past bij de overige kussen van de bank.
  • Oprollen en in een mooie mand of ijzeren korf opbergen.
  • Ophangen aan een vintage houten ladder.
Hoe brei ik een deken

Naast het breien van een eigen deken is het ook ontzettend leuk om bijpassende kussenslopen te maken. Zo zie je maar weer dat je de leukste accessoires gewoon zelf kunt maken!

Wil je meer leuke breiwerken maken en alles leren over breisteken zoals de mandsteek? Houdt dan onze website, Instagram en Facebook in de gaten. Zo ben je als eerst op de hoogte van onze nieuwste blogs en allerlei soorten brei-nieuwtjes. Wil je nog meer inspiratie opdoen voor leuke breiwerken? Volg ons dan op Pinterest.