Wanneer je al recht en averecht kan breien, is het geen lastige opgave om de gerstekorrelsteek te leren breien. Het is een erg leuke steek die je snel onder de knie hebt. Het is wel belangrijk dat je in de gaten houdt, welke vorm van breien er telkens wordt toegepast. In deze blog lees je wat een gerstekorrelsteek en een dubbele gerstekorrelsteek is en hoe je deze leert breien.

Wat is een Gerstekorrelsteek?

Een Gerstekorrelsteek is gebaseerd op recht en averecht breien. Je begint hierbij met 1 steek recht, gevolgd door 1 steek averecht. Bij de volgende steek is dit weer precies andersom. Bij de dubbele gerstekorrelsteek begin je hetzelfde als de gerstekorrelsteek alleen vindt er nu een verandering plaats na elke twee naalden. In deze blog leggen we sta voor stap uit hoe je deze steek onder de knie krijgt. 

Gerstekorrelsteek, Breien, sjaal

Wat kan je gaan haken met een Gerstekorrelsteek?

Met de Gerstekorrel kan je veel verschillende breien. Dit komt omdat rechte en averechte steken in veel verschillende breipatronen voorkomen. Deze steek wordt vaak gebruikt in patronen van kleding, kussens of sjaals.

Gerstekorrelsteek breien op een rondbreinaald

Wanneer je de Gerstekorrel op een rondbreinaald breit, is het handig om over een oneven aantal steken te breien. Je krijgt dan een mooie overgang tussen de rechte en averechte steken. Brei afwisselend, eerst 1 steek recht, dan 1 steek averecht in de rondte en bij de volgende naald brei je recht boven averecht en averecht boven recht.

uitleg gerstekorrelsteek

Wanneer je de technieken van de rechte en averechte steken onder de knie hebt kan je beginnen met Gerstekorrel. Als je hier nog niet goed mee overweg kunt kan je onze blog over averecht breien lezen.

De Gerstekorrel is een simpele steek, maar je moet wel goed blijven opletten. Je hebt het volgende nodig:

  • Breinaalden
  • Garen

Hieronder staat stap voor stap hoe je de Gerstekorrel leert breien.

Stap 1: Start met het zetten van een aantal oneven steken. Houdt de werkdraad aan de achterkant en brei de eerste steek recht.
Stap 2: Verplaats de werkdraad tussen de naalden door naar voren. Brei de volgende steek averecht.
Stap 3: Verplaats dan weer de draad tussen de naalden door naar achteren. Brei de volgende steek recht.

Deze stappen moet je continu herhalen en als het goed is eindig je met een rechte steek. Als je gaat afkanten, brei dan de steken in hetzelfde patroon voor je de achterste lus over de voorste haalt.

Vind je het nog steeds te lastig? bekijk dan deze video. Hierin leggen ze stap voor stap uit hoe je het beste de Gerstekorrel breit.

Ik hoop dat deze blog je erg heeft geholpen en dat je nu aan de slag kan. Wil je nog meer leren over verschillende breisteken? Kijk dan vooral op onze andere blogs op onze website. Kijk voor leuke foto’s en idee├źn op onze social media: Facebook, Instagram en Pinterest.