Selecteer een pagina

Haken voor beginners: haken is misschien wel de leukste bezigheid die je kan doen in je vrije tijd. Het is namelijk helemaal niet moeilijk, je kunt er hele leuke dingen mee maken en het is een creatieve bezigheid. Sommige zullen misschien niet weten hoe ze moeten haken, in deze blog ga ik in 8 stappen uitleggen hoe je moet leren haken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 1

Wat heb je nodig:

  • Haaknaalden set
  • Haakgaren, katoen of wol
  • Meetlint
  • Schaar

Je hebt twee manieren om een haaknaald vast te houden. Zo heb je de pengreep (zoals je een pen vasthoudt) en de mesgreep (zoals je een mes vasthoudt).

Stap 2

Opzetlus haken

Om te leren haken neem je de draad, leg die in een rondje of draai hem één keer om je vinger en haal de achterste draad door de cirkel. Trek de draad aan om de opzetlus op de juiste grootte te krijgen.

Stap 3

Loshaken

Neem de haaknaald in je rechterhand en de draad waarmee je haakt in je linkerhand. De draad ligt over je wijsvinger. Steek de haaknaald in de opzetlus, onder de draad door, sla de draad om de haaknaald en trek de draad door de lus. Zo ontstaat er een nieuwe lus en een v-tje onder. Trek de nieuwe lus een beetje aan, maar zorg ervoor dat die niet te strak om de haaknaald heen zit. Als de lus te strak om de haaknaald heen zit, maakt het haken moeilijk en geeft het uiteindelijk een strak en stijf resultaat.

Stap 4

Halve vasten haken

Een halve vaste wordt vaak gebruikt om een cirkel te sluiten, verschillende delen aan elkaar te zetten of het beginpunt van je haakwerk te verplaatsen.

Steek de haaknaald in de volgende steek, sla de draad om de naald, en haal de draad door de steek en de lus op de naald.

Halve vaste steken haken kun je natuurlijk ook als gewone haaksteek in je werk gebruiken. Het haakwerk wordt dan wel wat stug en vast. 

Stap 5

Vasten haken

De vaste steek is een eenvoudige steek die ervoor zorgt dat je werk vast en stevig wordt. Een steek die veel gebruikt wordt voor interieur ontwerpen. Hier kan je bij denken een mandje haken of een vloerkleed haken.

Steek de haaknaald in de volgende steek, sla de draad om de naald en haal door. Nu heb je twee lussen op de haaknaald. Sla de draad weer om de naald en haal nu door de twee lussen zodat je nu nog maar één lus hebt.

Stap 6

Stokjes haken

Een stokje haken is ver uit de meeste gebruikte haaksteek. Het maakt het haakwerk soepel, maar toch dicht. Met de stokjes haak je eenvoudig allerlei leuke figuurtjes of patroontjes.

Dan sla je de draad om de haaknaald, steek hem in de volgende steek, sla de draad weer om de haaknaald en haal je door. Je hebt nu drie lussen op de naald.

Daarna sla je de draad weer om de haaknaald en haal door twee lussen, zodat je je nu twee lussen op de naald hebt.

Als laatste sla je nog eenmaal de draad om de naald en haal door de laatste twee lussen, zodat je nog maar één lus op de naald hebt. Nu is je stokje af.

Stap 7

Dubbele stokjes haken

Een dubbel stokje haken lijkt veel op een gewoon stokje haken. Het verschil is dat je de draad één keer extra om de naald slaat.

Sla de draad twee keer om de haaknaald, steek door de het voorste lusje van de 5e losse. Dan sla de je draad om de haaknaald en haal die door het lusje. Je hebt nu vier lussen op de haaknaald. Als dat gelukt is, sla je de draad weer om de naald en haal door de eerste twee lussen. Daarna sla je de draad weer om de naald en haal weer door de twee lussen. Als laatste sla je voor de laatste keer de draad weer om de haaknaald en door de laatste twee lussen halen. Zo heb je een extra stokje. Haak bij het dubbele stokje aan het begin van iedere vier losse (als eerste steek).

Stap 8

Afhechten

Als je aan het einde van je haakproject bent gekomen, dan moet je het wel goed afwerken. Anders is al je harde werk misschien voor niks geweest.

Maak aan het einde nog een extra losse. Trek de lus van je haaknaald af en maak het een beetje groter, zodat hij ongeveer 7 cm lang wordt. Knip de lus in het midden door met je schaar. Trek het draadje dat uit je project steekt stevig aan. Steek het eind van het garen door de borduurnaald. Rijg het eind van het garen terug door je project zodat je het niet ziet. Knip alle overbodige draadjes af, nadat je het garen bij het eind van je werkstuk een keer heen en weer hebt gestoken. Rek de laatste rij van je werkstuk eventjes uit.

Nu heb je je werkstuk netjes afgehecht en heb je leren haken voor beginners.

Ben jij door deze blog enthousiast geworden over haken voor beginners? Wil je graag nog te weten komen hoe je leert breien of hoe je een breipatroon leest?

Op onze website breiwinkeltje.nl kun je verdere inspiratie vinden over breiwerken. Om je te inspireren! Blijf onze website in de gaten houden om zo altijd mooie inspiratie te krijgen over breiwerken.