Bij de winter denk je natuurlijk al gauw aan koud en donker weer, maar vooral aan truien. Er zijn veel verschillende soorten truien, waaronder de zelf gebreide trui, maar hoe maak je zo’n zelf gebreide trui nou net even anders en uniek? Precies, met een leuke pofmouw! Zo’n pofmouw valt op allerlei verschillende manieren en kledingstukken te gebruiken, zoals:

  • Een trui
  • Een vest met knopen
  • Een warm dekentje met mouwen om lekker mee op de bank te hangen
  • Zelfs een top met korte mouwen kan een leuke pofmouw aan gebreid worden

Wat is een pofmouw eigenlijk?

De pofmouw heeft zijn naam te danken aan de vorm ervan. Hij begint namelijk op een normale manier, waarna de mouw in het midden steeds breder en losser om de arm valt. Hierdoor lijkt het dus alsof de mouw “gepoft” is. Vaak loopt de pofmouw uit op een wat meer getailleerde en fitting boord, waardoor de pof extra opvalt. Deze boord kan dus bijvoorbeeld op een korte mouw al op de bovenarm zitten en bij een trui wat meer richting de pols. Zo’n pofmouw kan jouw zelf gebreide trui dus een relaxte en een beetje een oversized idee geven, wat je tegenwoordig natuurlijk steeds meer ziet in de mode!

Hoe is de pofmouw ontstaan?

De pofmouw is al heel lang bekend en is zelfs eeuwen geleden ontstaan. Hij werd namelijk al gebruikt in de tijd die wij nu als de Renaissance kennen en is dan ook in de 14e eeuw ontstaan. De pofmouw is dus al zeven eeuwen oud en gaat al een tijdje mee! In deze tijd werd hij ook door mannen gedragen, tegenwoordig meer door vrouwen. Ze werden toen ook wel gedragen met een soort split in de mouw zelf, waardoor er ook een deel van de onderkleding geshowd kon worden.

Meerdere eeuwen geleden werden de pofmouwen vooral toegepast op kledingstukken met lange mouwen. Later werd dit vooral in vrouwenkleding erg populair om ook bij een korte mouw te proberen. Dit werd namelijk pas in de 19e eeuw erg populair. Rond deze tijd werden de pofmouwen ook steeds groter en wijder, zoals we ze nu vaak tegenkomen.

 

breien van een pofmouw

Wat heb ik nodig om een pofmouw te breien?

Afhangend van hoe je wil dat de pofmouw eruit komt te zien, kan je er verschillende maten breinaalden voor gebruiken. Over het algemeen zijn dit de breinaalden die het meest gebruikt worden en het handigst zijn om een pofmouw te breien:

Wat betreft de garen om je pofmouw te breien ligt de keuze bij jou. Het is maar net voor welke look je wil gaan met de mouw!

Hoe brei je de pofmouw?

Een pofmouw aan je zelf gebreide trui is hartstikke leuk, maar kan nog best ingewikkeld zijn. Het is natuurlijk ook maar net hoe ingewikkeld je het maakt! Voor een simpel patroon is uiteraard minder moeite nodig dan voor een lastig patroontje zoals een bubbel, maar bij het breien van een pofmouw komen een aantal verschillende steken voorbij in verschillende volgorden. Hiervoor zijn online genoeg voorbeelden en tutorials te vinden van andere fanatieke brei fanaten.

Succes met het breien van jouw eigen pofmouw en veel breiplezier!