Om te gaan breien met twee draden is gemakkelijker dan dat je denkt. Het is bijna hetzelfde als je met één draad zou gaan breien. Het leuke is dat je een kleurrijk breiwerk kan gaan maken. Je kan alles er mee maken wat je wilt met elke verschillende steek. Denk aan een mooie sjaal, vest of pannenlap etc. Naast dat het niet moeilijk is om met twee draden te gaan breien zitten er ook nog een hoop voordelen aan vast.

Voordelen met twee draden breien

  • Je breiwerk wordt automatisch dikker
  • Je breiwerk is sneller klaar. Dit komt dat je minder stekken hoeft op te zetten
  • Je kan met elke wol breien met twee draden
  • Je hoeft niet het dubbele aantal wol te gebruiken.
  • Je kan er alles mee maken wat je maar wilt

Je zou nu denken hoe kan ik met dezelfde hoeveelheid wol met twee draden kunnen breien? Dit komt dat je minder steken hoeft opzetten dat je normaal zou gaan doen. De reden dat je minder steken hoeft op te zetten is dat je wol dikker is, je gebruik per rij automatisch minder wol als je met één draad zou gaan breien.

Het leuke is te gaan breien met twee draden is dat je alles kan gaan combineren. Je kan de leukste combinaties maken. Daarnaast heb je geen kleuren stress want je kan beide kleuren gebruiken.

Je kan ook een twee dunne draden gaan gebruiken als je niet een dik breiwerk wilt. Hiermee heb je nog steeds een kleurrijk breiwerk. Daarnaast kan je elke steek er mee gaan breien. Dat is toch win win situatie.

twee draden

Welke pendikte heb je nodig als je met een twee draden
gaat breien?

Als je gaat breien met een twee draden, moet je op letten dat je wel de goede pendikte gebruikt. Op het etiket van de wol staat welke pendikte er wordt aanbevolen voor de wol.  Om te gaan bereken welke pendikte jij nodig hebt als je met een dubbele draad gaat breien, kan je de volgende berekening gebruiken.

  • Y x 2 – 1 = pendikte

Bijvoorbeeld 2 x 2 – 1 = 3

Met deze berekening kan je elke pendikte uitrekenen.

Hoe zet je een steek op met twee naalden?

Om te beginnen heb je twee bollen nodig. Dit kan twee verschillende kleuren zijn, maar je kan ook dezelfde kleur kiezen. Zo krijg je nog steeds een dik breiwerk in dezelfde kleur. Als je het etiket hebt gelezen met de aanbevolen pendikte en de formule hebt gebruikt uit hoofdstuk  ‘Welke pendikte heb je nodig als je met een twee draden gaat breien?’. Gaan we beginnen met stekken op zetten!

  1. Zorg dat je de dubbele hoeveelheid wol gebruikt die je anders zou gaan gebruiken voor het op stekken.
  2. Maak een lus. Van het midden van de draad.
  3. De eerste steek zet je op zou je het ander altijd zou gaan doen. De tweede steek haal je achterlangs. De eerste steek voor lang en daarna achterlangs.  
  4. Dit herhaal je tot dat je genoeg steken hebt.

Vind je het lastig hoe hierboven is omschreven. In dit filmpje wordt makkelijk uitgelegd hoe je steken op kan gaan zetten.

Veel succes!

Ik hoop dat je lekker aan de slag kan met breien met twee draden! Wil je op de hoogte blijven van breiwinkeltje. Hou de website in de gaten. Wil je helemaal niks missen van breiwinkeltje? Volg ons op Instagram, Facebook en Pinterest voor de laatste updates!