Alles zo duurzaam mogelijk maken wordt steeds populairder en is helemaal niet meer zweverig of saai en dat geldt dus ook voor ecologisch breien en haken! Deze koude periode is dan ook perfect om aan de slag te gaan met een muts of lekkere warme sokken! Na het lezen van deze blog ben jij helemaal ready om vooral duurzaam te werk te gaan. Van fair trade tot aan gerecycled wol, alle opties komen aan bod! Ga lekker zitten en neem het goed in je op zodat je straks ecologisch kan breien of haken!

Producten die binnen deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld:

Waarom ecologisch breien en haken?

Normaal let je misschien niet echt op hoe verantwoord iets is als je breiartikelen koopt, maar vaak zijn er veel betere opties voor mens én natuur. Door duurzaam te breien zorg je ervoor dat je producten gebruikt die geen impact hebben op de veranderingen van de aarde. Let dus goed op wat je koopt want ecologisch haken en breien kan heel makkelijk zijn!

Wanneer is iets biologisch of duurzaam?

Veel mensen weten niet echt wat het verschil is tussen duurzaam en biologisch. Het verschil is echter soms best groot. Als iets duurzaam is betekent het dat mens, milieu, dier en economie in evenwicht zijn. Duurzame producten worden dus geproduceerd met de focus op het voorkomen van het uitputten van de aarde. Bij biologische producten ligt de focus vooral op het produceren van producten zonder gebruikt te maken van chemische middelen, het behouden van een goede landbouwgrond en welzijn voor de dieren.

Hoe kan je de duurzame producten vinden?

Er zijn een aantal verschillende keurmerken waaraan je kan zien dat bijvoorbeeld een garen biologisch of duurzaam is. De drie belangrijkste keurmerken willen we graag met je bespreken.

OEKO-TEX keurmerk

Als eerste hebben we het OEKO-TEX keurmerk wat betekent dat er geen schadelijke stoffen gebruikt zijn tijdens het produceren van het product. Het staat ook voor milieu- en mensvriendelijke productie, dit is dus een belangrijk keurmerk als je duurzame dingen wil breien.

GOTS keurmerk

Het GOTS keurmerk verzekert je dat het product duurzaam, biologisch en ook fair trade is. Het is dus eigenlijk alles in één! De afkorting staat voor Global Organic Textile Standard en word dus over de hele wereld gebruikt. De eisen voor de producten zijn erg streng. Zo moet alles tijdens het produceren goed zijn voor milieu, mens, economie en dier. Als je garen koopt met dit keurmerk weet je zeker dat je goed zit!

Recycled

Dit keurmerk kent iedereen wel, het Recycled keurmerk. Dit staat natuurlijk voor de hergebruikte materialen die verwerkt zitten in je breiproducten. Ook deze eisen zijn best wel streng. De producten krijgen pas een keurmerk als alles in orde is. Niet alleen het hergebruiken is namelijk belangrijk, ook weer de duurzaamheid is een grote factor. Respect voor mens, dier en milieu is dus ook erg van belang bij dit keurmerk.

En nu aan de slag!

Nu je weet hoe je de verantwoordelijkste producten kan vinden is het tijd om te beginnen met breien of haken! Mocht je nog inspiratie nodig hebben, kan je altijd een kijkje nemen op onze andere blogs zoals: Hoe maak je een mini pompoen? of Een deken breien.