Breien met twee naalden is voor de meesten al moeilijk, maar breien met vier naalden doet er een schepje bovenop. Wanneer je deze manier van breien eenmaal onder de knie hebt kan je makkelijk sokken of mutsen breien. Ben jij toe aan deze een brei uitdaging?

Wat gebeurd er als je breit met vier naalden?

Omdat je met vier naalden breit ontstaat er een rond
figuur in plaats van een platte. Wanneer je met vier naalden breit krijg je dus
diepte. Hierom worden er vaak mutsen of sokken op deze manier gebreid,
aangezien alle kanten dan al aan elkaar vast zit.

Voordat we beginnen met hoe je moet breien met vier naalden is het belangrijk dat je deze dingen bij de hand hebt:

  • Vier naalden
  • Genoeg wol

Hoe brei je met vier naalden?

We maken niets specifieks, alleen een uitleg over hoe je moet breien met vier naalden. Breien met vier naalden is niet het makkelijkste, wanneer je nog niet weet hoe je een breisteek op moet zetten kan je naar onze blog: hoe zet ik een breisteek op?

  1. We beginnen allereerst met een paar normale steken op één naald. In deze uitleg maken we negen steken.
  2. Verdeel de negen steken over je naalden, begin dus eerst met drie steken op de tweede naald, daarna drie steken op de derde naald  en ten slotte drie steken op je vierde naald. Nu is je eerste naald vrij van de steken.
  3. Kijk naar de naald waar het korte draadje aan zit. Je ziet nu ook dat er een soort cirkel ontstaat, alleen de twee uiteindes zitten niet aan elkaar vast. Pak daarom de vierde naald en maak weer een steek met de naald van het korte draadje. Wanneer je nu de drie steken klaar hebt zie je dat het een rondje geworden is.
  4. Ga op die manier verder totdat je jouw gewenste resultaat hebt. Vind je het lastig om dit te volgen zonder voorbeeld, kijk dan naar deze video.

Wat kan je breien met vier naalden?

Het bekendste om te breien zijn sokken, dit komt omdat wanneer je met vier naalden breit de vorm al automatisch 3D wordt. Op die manier heb je al vrij snel de vorm van een sok. Wat je ook redelijk makkelijk kan breien zijn mutsen en mouwen. Dit heeft dezelfde reden als het breien van sokken, je hebt namelijk al het ronde effect.

Nu je kan breien met vier naalden kan je ook verschillende soorten steken gaan gebruiken om daarna jou breisel nog unieker te maken! Denk bijvoorbeeld met een  averechte steek of een honinggraat steek. Wanneer je het wel bij één soort steek wilt laten kan je misschien jouw breisel opvrolijken door te breien met verschillende kleuren.