Hoe kant je af met drie naalden? Het lijkt allemaal moeilijk, maar dat is het eigenlijk helemaal niet! In dit blog ga ik je vertellen hoe je dit moet doen.

Steken afkanten met drie naalden is een methode die gebruikt wordt om af te kanten en tegelijkertijd twee gebreide stukken aan elkaar te zetten. Dit betekent dat het zowel afkanten als in elkaar zetten is. Naast het feit dat je op deze manier een nagenoeg onzichtbare naad krijgt. Zijn de voordelen van deze methode van afkanten dat de naad erg sterk is en dat je breiwerk dus niet zo makkelijk uit elkaar valt en gaten vormt.

Stap 1

Om op deze manier af te kanten, heb je twee sets aan steken nodig. Ieder op hun eigen breinaald en een derde breinaald om mee te werken. Let wel op; dat beide sets aan steken uit hetzelfde aantal bestaan. Anders krijg je problemen met steken die niet zijn afgekant kunnen worden, omdat de andere naald al ‘leeg’ is.

In je ene hand hou je beide naalden met steken vast. Met de zoom aan de achterkant van je werk, plaats je de twee delen die je in elkaar wilt zetten met de voorkant tegen elkaar.

De voorkanten zitten tegen elkaar aan en je ziet alleen de achterkant van je werk.

Stap 2

Houd de naalden boven het breiwerk parallel aan elkaar en steek de derde naald in de eerste steek van iedere breinaald. Sla de draad om alsof je twee steken samen gaat breien. Haal de steken van de linker naald af alsof je hem normaal hebt gebreid.

Stap 3

Herhaal nu deze stappen om twee steken op je ‘extra’ of derde naald te krijgen.

Nu, met een van de naalden in je linkerhand, haal je de eerste steek over de tweede, zoals je normaal zou doen bij het afkanten.

Herhaal deze stappen tot je geen steken meer over hebt.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk van je gebreide stukken die je aan elkaar wilt zetten hetzelfde aantal steken op de naald moet hebben, zodat je geen rimpels in je werk krijgt. Het is ook handig als je derde naald groter is dan de andere twee, omdat werken met drie steken tegelijkertijd de steken te strak kan maken.

Zoals je kan zien, is eigenlijk het enige wat we doen steken afkanten zoals normaal, terwijl je ook van ieder stuk twee steken samen breien.

Wil je beginnen met breien? Lees dan ook ons andere blog over hoe leer je breien. Weet je al hoe je moet breien? Lees dan onze blog over hoe lees je een breipatroon of steek van de week #1.

Op onze website breiwinkeltje.nl kun je verdere inspiratie vinden over breiwerken. Om je te inspireren! Blijf onze website in de gaten houden om zo altijd mooie inspiratie te krijgen over breiwerken.