Breien

Breien is misschien wel een van de leukste bezigheden in je vrije tijd. Het is creatief en leuk om te doen. Je wordt altijd blij als je iets hebt gemaakt en het eindelijk af is.

Sommige zullen misschien niet weten hoe ze moeten breien in deze blog ga ik in 5 stappen uit leggen over hoe je je moet breien.

  • Stap 1

Wat heb je nodig

  • Breiwol
  • Breigaren
  • Breipatroon

Om te beginnen heb je breinaalden en breiwol nodig. Wanneer je begint met breien kun je het beste beginnen met een niet al te dunne draad. Begin ook niet direct met een hele dure bol wol, je eerste breiwerk zal niet direct je beste breiwerk worden.

Breipatroon voor beginners

Zoek een lekker makkelijk patroon om mee te beginnen.

Hier vind je een heel makkelijk patroon voor een sjaal met alleen maar rechte steken:
Super makkelijk sjaal patroon.

Ook erg leuk om mee te binnen zijn een paar pannenlappen, lekker snel klaar.
Pannenlappen breien.

  • Stap 2

Steken opzetten

Je begint je breiwerk met twee breipennen en een bolletje wol. Het eerste wat je moet leren is het opzetten van de steken. Dat wil zeggen je moet ervoor zorgen dat er steken op je breinaald komen.

  • Stap 3

Breien

Wanneer je de steken hebt opgezet kun je je eerste pen gaan breien. Dat wil zeggen je zorgt ervoor dat alle steken die nu op de ene breinaald staan op de andere breinaald terecht komen, op een manier die ervoor zorgt dat je breiwerk een klein stukje langer wordt. Dan heb je, zoals dat heet een pen, of een naald gebreid.

Averechte steken breien

Heb je de smaak te pakken gekregen en kun je rechte steken breien, dan kun je de averechte steek gaan leren. Meestal wordt de averechte steek gebruikt voor de achterkant van een breiwerk.

En wanneer je ook de averechte steek onder de knie hebt, kun je de rechte en averechte steek gaan combineren, dat heet dan de tricotsteek.

  • Stap 4

Afkanten

Wanneer je breiwerk af is, moet je het gaan afkanten. Zou je dat niet doen, dan rafelt je breiwerk uit elkaar wanneer je de steken van de pennen haalt.

  • Stap 5
In elkaar zetten

Als laatste moet je in de meeste gevallen je breiwerk nog in elkaar naaien. Dit wordt soms mazen of grafting genoemd. Meestal gebruik je de wol waarmee je hebt gebreid ook voor het in elkaar zetten van je breiwerk. Dan zie je er het minste van. Je gebruikt hiervoor een naald met een groot oog, een borduurnaald of een stopnaald en naait (maast) je breiwerk aan elkaar.

Voor je je breiwerk in elkaar naait is het bijna altijd mooier om het eerst te blocken. Dat zorgt ervoor dat je breiwerk er mooier uit gaar zien en dat je het makkelijker in elkaar kunt zetten.

Op onze website breiwinkeltje.nl kun je verdere inspiratie vinden over breiwerken. Om je te inspireren! Blijf onze website in de gaten houden om zo altijd mooie inspiratie te krijgen over breiwerken. Wil jij meer weten over hoe je bijvoorbeeld een baksteentjes steek kunt moet doen? Of wil je meer weten over de vlechtsteek? Je kunt het lezen in de blogs op onze site!