Heb jij het breien al redelijk onder de knie en ben je opzoek naar een nieuwe uitdaging? Dan is het overstappen van simpele rechte breinaalden op een rondbreinaald misschien wel een uitdagende volgende stap. Rondbreinaalden maken het breien van een paar sokken of een trui gemakkelijker doordat je alle steken op de rondbreinaald kwijt kunt. Hierdoor is dit een goede stap naar een moeilijker niveau voor de beginnende breister. In deze blog leggen wij uit wat een rondbreinaald precies is en wat je ermee kunt breien. Daarnaast beantwoorden wij de vraag: hoe moet je breien met een rondbreinaald?

Soorten rondbreinaalden

Rondbreinaalden bestaan uit twee korte breinaalden die met elkaar zijn verbonden door middel van een sterkte en flexibele kabel. Wil je graag een paar rondbreinaalden kopen? Let dan goed op, er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten rondbreinaalden te verkrijgen. Zo zijn de naalden en de kabels verkrijgbaar in verschillende lengtes en diktes. Speciaal voor beginners zijn er beginnerssetjes die voor de meeste werkjes geschikt zullen zijn.

Wanneer je van plan bent je rondbreinaalden veel te gebruiken en met verschillende werkjes aan de slag te gaan kun je het best een verwisselbare set kopen. Bij deze sets kun je de verschillende kabels van de naalden afschuiven en weer op een paar andere breinaalden schuiven. Op deze manier kun je gemakkelijk de juiste rondbreinaalden gebruiken en hoef je niet steeds een nieuw paar te kopen.

Lengtes rondbreinaalden

De dikte van de rondbreinaalden en de lengte van de kabel zijn in een aantal maten te verkrijgen. De maten die je het meest zult tegenkomen (ook in setjes) zijn:

  • 60 centimeter
  • 80 centimeter
  • 100 centimeter

De lengte van de kabels variƫren echter per merk. Zo zijn er al kabels van 10 centimeter tot wel 120 centimeter te verkrijgen.

Hoe moet je breien met een rondbreinaald?

Maar hoe moet je nu breien met een rondbreinaald? Dit verschilt niet veel van hoe je normaal zou breien met twee lossen breinaalden. De steken worden echter verdeeld over de lange rondbreinaald waardoor je gemakkelijk ronde breiwerkjes kunt breien. De dikte van de rondbreinaald kun je op de zelfde manier kiezen als de dikte die je normaal bij breinaalden zou kiezen. Dit hangt dus af van de soort bollen die je gebruikt of van het patroon dat je gaat maken. Hierop staat de dikte aangegeven..

De lengte van de kabel hangt af van de omtrek van het breiwerk. Zoals eerder benoemd zijn deze in veel verschillende lengtes te verkrijgen. Je kunt het beste een draad kiezen die korter is dat de omtrek van het breiwerk. Op deze manier rek je het breiwerk niet uit en houd je het zo netjes mogelijk.

Breien met rondbreinaalden

Wat zijn de voordelen van rondbreinaalden?

Rondbreinaalden hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van gewone breinaalden. Een van de grootste voordelen is dat alle steken op de naald passen. Zo hoef je niet meerdere naalden te gebruiken en behoud je het overzicht in je werkje. Wanneer je erachter komt dat de rondbreinaald toch te kort is kun je alles gemakkelijk op een andere naald schuiven. Het breien met een rondbreinaald heeft nog vele andere voordelen.

Nu je weet hoe je moet breien met een rondbreinaald kun je van start gaan met breien. Wil je meer inspiratie opdoen voor bijvoorbeeld een kraamcadeautje of de Gerstekorrelsteek? Houdt dan onze website, Instagram en Facebook in de gaten. Zo ben je als eerst op de hoogte van onze nieuwste blogs en allerlei soorten brei-nieuwtjes.