Het opzetten van een breisteek is een belangrijke eerste stap als je gaat beginnen met breien. Dit moet op een juiste manier gebeuren, anders kan dit ten koste gaan van jouw mooie breiwerk. Het is momenteel weer de perfecte tijd om te breien. Het is weer koud en dus kunnen er weer sjaals, mutsen, sokken en dikke truien worden gebreid.

Het dragen van gebreide spullen zoals een grote trui is momenteel erg trendy en hoe leuk is het als je deze helemaal naar smaak kunt maken. Hiervoor moet je natuurlijk wel kunnen breien, en daarvoor moet je beginnen bij de basis, namelijk: het opzetten van een breisteek. In deze blog leggen wij stap voor stap uit hoe je een breisteek moet opzetten.

Benodigdheden

Breinaalden

Voor het opzetten van een breisteek heb je één breinaald nodig. De dikte van de breinaald die je gaat gebruiken hangt af van het soort wol dat je gebruikt. De lengte van de breinaald hangt af van wat je gaat breien. Bij een dikker soort wol is het verstandig om een langere naald te gebruiken, dit geldt ook als je veel steken op moet zetten. Als je volgens een patroon gaat breien kun je hierop aflezen hoeveel breisteken je moet maken.

Soorten breinaalden

Breinaalden zijn dus te krijgen in verschillende lengtes en diktes, maar ook in verschillende soorten. Over het algemeen zijn er een aantal verschillende soorten breinaalden:

 • Breinaalden met kop, een breinaald met een kop heeft een soort bolletje aan het eind. Deze breinaalden zijn de meest bekende breinaalden. De kop zorgt ervoor dat jouw breiwerk niet van de naalden afglijdt.
 • Breinaalden zonder kop, breinaalden zonder kop hebben aan beide uiteinden een punt. Deze breinaalden zijn geschikt voor rondbreien. Door rond te breien kun je bijvoorbeeld sokken maken.
 • Rondbreinaalden, deze naalden zien er anders uit dan gewone breinaalden. Dit zijn twee breinaalden die zijn verbonden met een flexibel middenstuk. Deze breinaalden zijn in verschillende soorten lengte te verkrijgen. Met deze naalden wordt het breien van sokken, een muts of mouwen gemakkelijker.
 • Kabel breinaalden, hiermee kun jij de welbekende kabeltruien breiden. Deze naalden zorgen ervoor dat jij steken in elkaar kunt draaien.
 • Breiringen, breien met een breiring is heel anders als normaal breien. Je gebruikt namelijk geen naalden bij deze techniek. Bij deze manier van breien is het opzetten van een breisteek ook heel anders.

Wol

Op het etiket van een bol wol staat welke dikte van de breinaald jij het best kunt gebruiken. Op dit etiket vind je twee diktes. De een voor een strakke breister en de ander voor een losse breister. Als je wilt leren breien kun je het best de grotere dikte gebruiken die op de verpakking staat.

Je kunt ervoor kiezen om een stuk draad van de bol wol af te knippen, op deze manier kun je gemakkelijk oefenen met een breisteek zonder dat de bol wol in de weg zit. 

Stappenplan

 1. Rol de bol wol uit en maak een lus aan het einde van het draad.
 2. Maak achter de eerste lus nog een lus en trek deze door de eerste lus heen.
 3. Steek de breinaald vervolgens door de tweede lus. Dit is de lus die je door de eerste lus hebt gehaald.
 4. Trek vervolgens aan het uiteinde van het draad zodat er een knoop aan de breinaald ontstaat. Het is belangrijk dat er ruimte overblijft tussen deze knoop en de breinaald!
 5. Pak deze breinaald vervolgens in jouw rechterhand. Als je linkshandig bent pak je de breinaald in je linkerhand.
 6. Pak met de linkerhand (voor de linkshandigen de rechterhand) de draad afkomstig van de bol wol en maak een lus om jouw duim.
 7. Steek de breinaald die je vasthebt vervolgens door de lus heen die je om jouw duim hebt.
 8. Haal vervolgens jouw duim uit de lus en trek aan de draad die afkomstig is van de bol wol. Het resultaat is de eerste opzetsteek.
 9. Herhaal dit stappenplan vanaf stap 6 net zolang tot je voldoende breisteken hebt.

In het begin zal het opsteken van een breisteek misschien lastig gaan, hierom is het goed om dit een aantal keren te oefenen. Zodra je het onder de knie hebt is echter appeltje eitje en kun je met alle verschillende soorten wol oefenen.

Op onze website Breiwinkeltje.nl kun je meer inspiratie opdoen over allerlei soorten brei- en haakwerken, zoals het gemakkelijk breien van een muts en over haken voor beginners. Houdt onze website, Instagram en Facebook in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwe blogs en allerlei soorten brei-nieuwtjes. Hiernaast kun je ons ook volgen op Pinterest.