De averechte steek is een van de twee basissteken die je nodig hebt wanneer je voor het eerst leert breien. De eerste steek waar je mee te maken zult krijgen is de rechte steek, dit is de standaard steek voor wanneer je voor het eerst twee breinaalden in je handen hebt. De tweede basissteek is de averechte steek. Ben je benieuwd hoe je deze steek moet maken? Lees dan deze ‘Steek van de Week’.

Steek van de week: Averecht

Wat kun je maken met de averechte steek?

De averechte steek is een basissteek, van deze steek op zichzelf kun je nog geen breiwerken maken. Wanneer je de rechte en de averechte steek onder de knie hebt, kun je oefenen met de tricotsteek. Deze steek is namelijk een combinatie van de rechte en de averechte steek. Hiermee kun je een simpele maar toch ontzettend mooie sjaal.

Voor vele breiwerken en breisteken moet je de averechte steek onder de knie hebben. Het leren van deze steek is daarom zeker een must als je breiwerken zoals sokken, een muts of een sprei wilt maken.  

Stappenplan: Hoe breid je een averechte steek?

  1. Begin met het opzetten van een breisteek en maak een aantal reien met rechte steken.
  2. Zorg ervoor dat de rechter naald zich onder de draad bevindt. Vervolgens steek je de rechternaald in de bovenste steek die op de linker naald zit. Houdt de rechter naald boven de linker naald.
  3. Sla de draad vervolgens om de rechter naald. 
  4. Hierna haal je de rechter naald door de steek van de linker naald, dit zorgt ervoor dat de linker naald weer boven de rechternaald zit.
  5. Laat de steek van de linker naald afglijden.
  6. Herhaal stap 1 tot en met vier totdat je alle steken van de linker naald naar de rechter naald hebt gehaald. Vervolgens kun je wisselen met de naalden en opnieuw beginnen. Zo heb je alle steken dus weer in jouw linkerhand.  

Heb je deze steek onder de knie en wil je eens wat anders proberen? Kijk dan bij onze andere steken van ‘Steek van de Week’ zoals de madeliefjessteek en de boordsteek.

Houd onze website, Instagram en Facebook in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwe blogs en allerlei soorten brei-nieuwtjes. Ben je opzoek naar inspiratie voor nieuwe breiwerken? Volg ons dan ook op Pinterest.