In deze steek van de week hebben we het over de boordsteek. Je ziet dit patroon vaak terug in kleding aangezien het een subtiele, maar ook nette breivorm van kan maken. De boordsteek kan namelijk op verschillende manieren gemaakt worden. Maar, hoe brei je een boordsteek?

Wat kun je maken met een boordsteek?

Een boordsteek heb je in verschillende soorten, ook kan je dit haken. Vaak wordt een boordsteek gebruikt in truien, sokken of dekens. Een boordsteek maakt een streep achtig patroon doordat je afwisselt met je steken. Hier nog wat voorbeelden van breisels die je met een boordsteek kan breien:

 • Vest
 • Muts
 • Deken
 • Kussensloop
 • Onderzetter
 • Sjaal

Hoe brei je met een Boordsteek?

Je vraagt je nu waarschijnlijk af: hoe brei je dan een boordsteek, maar eerst zetten we de benodigdheden op een rijtje. Voor een Boordsteek heb je wol (naar eigen keuze) en twee breinaalden nodig.  Wanneer je nieuw bent met breien is het handig om eerst ons blog: hoe zet ik een breisteek op? te lezen. Een rechte steek maakt een V en een averechte steek maakt een golfje.

hoe brei je een trui met een boordsteek

Stappenplan: hoe brei je een boordsteek

 1. Steek eerst je breiwerk op
 2. De boordsteek brei je door een afwisseling te maken met één steek recht en één steek averecht. Hierbij begin je met één steek recht.
 3. Breng vervolgens de draad tussen de naalden naar voren zodat je averecht kan breien. Dit is geen omslag.
 4. Steek nu averecht. Deze keer breng je de draad weer naar achteren om weer een steek recht te breien. Je ziet nu V’s verschijnen in je breiwerk.
 5. Herhaal deze stappen totdat je klaar bent met de lusjes op je breinaald.
 6. Wanneer je verder gaat met je breiwerk is het belangrijk dat je wel de averechtse steken boven de averechtse maakt en de rechte boven de rechten. Kijk naar welke vorm jouw eerste steek heeft, brei dan met de steek verder en weer afwisselend. Kijk ondertussen ook even of je de goede steken boven elkaar hebt staan.
 7. Brei door totdat je de gewenste lengte hebt en je bent klaar! Vind je het lastig om te breien zonder precies te kunnen zien wat je moet doen? Dan kan deze breivideo je wel ondersteunen!

Je weet nu hoe je een boordsteek moet breien, maar er zijn meerdere dingen om jouw breisel er unieker uit te laten zien. Maak bijvoorbeeld twee steken recht en twee steken averecht in plaats van één, of drie recht en twee averecht. Onthoud wel dat de rechte streken boven elkaar en de averechte boven elkaar moeten staan.

Je kan ook kijken naar verschillende steken die je kan gebruiken in één breiwerk. Denk aan de honinggraat steek samen met een madeliefsteek en de boordsteek.