In deze steek van de week hebben we het over de madeliefsteek. De madeliefsteek heeft zijn naam gekregen doordat het patroon eruit ziet als kleine madeliefjes. De madeliefsteek wordt nog niet erg vaak gebruikt, dus wanneer je op deze manier kunt breien is jouw breiproduct lekker uniek! Maar hoe maak je een madeliefsteek?

Wat kun je maken met de madeliefsteek?

Er zijn verschillende soorten madeliefsteken. Sommige mensen maken het op zo’n manier dat ze verspringen, anderen die maken patronen die synchroon of symmetrisch lopen. Een madeliefsteek is een veelvoud van zes, die je eventueel kunt laten verspringen. Een madeliefsteek is niet enorm rekbaar, wanneer je kleding maakt, maak dit dan niet te klein. De steek kun je ook haken, maar in dit stappenplan wordt uitgelegd hoe je dit moet breien. Hier heb je nog wat inspiratie voor wat je kan gaan breien:

 • Trui
 • Deken
 • Sokken
 • Handschoenen
 • Etui

Hoe brei je met de madeliefsteek?

Voordat we beginnen met het stappenplan is het belangrijk dat je wol (naar eigen keuze) en twee breinaalden hebt. Met deze steek wordt er gebruik gemaakt van twee naalden. Wanneer deze stappen er te moeilijk uit zien zou je altijd kunnen beginnen met een ander blog van ons: hoe zet ik een breisteek op?

 Stappenplan

 1. Begin met je eerste naald en maak een rechte steek waarna je met een dubbele omslag afsluit: maak vijf steken met een dubbele omslag. Vergeet niet om één steek rechts te maken.
 2. Herhaal stap één drie keer.
 3. Kijk nu naar je tweede naald. Maak één steek averechts. Pak dan de vijf steken van je dubbele lussen, laat die vallen en zet hem terug op je naald.
 4. Pak dan alle vijf de lussen weer en sla averechts om waarna je doorhaalt en laat de lussen staan.
 5. Maak een omslag en steek nog een keer averechts in waarna je weer doorhaalt. Herhaal dit nog één keer.
 6. Tel de lussen op je naald, zes lussen waarvan er vijf steken terug zijn.
 7. Maak voordat je met de andere vijf lussen verder gaat nog een steek ertussen en laat de volgende vijf dubbele lussen afglijden, terugplaatsen en herhaal vanaf stap vier.
 8. Maak zo je breiwerkje af en eindig met één averechtse steek. Voor de verduidelijking van de stappen kun je ook  een madeliefsteek video zien.

 

 

Nu je weet hoe je een madeliefsteek kunt breien kun je dit toepassen in jouw breikunsten. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van de mooiste vesten, kleden en zelfs kussenslopen. Daag jezelf uit om verschillende kleuren te gebruiken of om verschillende soorten patronen te breien.

Wil je geen madeliefsteek maken? Wij hebben ook verschillende blogs over: hoe je een gemakkelijke muts kunt breien, andere steken van ‘steek van de week’ en meer! Houdt onze website, Instagram en Facebook in de gaten voor meer inspiratie, leuke breiweetjes en nieuwe blogs.