Heb je wel eens over de mandsteek gehoord? vandaag gaat de steek van de week over de mandsteek. Het is leuke steek die je op verschillende manieren kunt gaan haken. Je kan ervoor kiezen om de steek met één, twee, drie of vier naald(en) te gaan haken. Bij de mandsteek krijg je een vlecht effect. Dit geeft een stoer effect aan jouw breiwerk.

Met de mandsteek kan je bijna alles maken wat je maar wilt. Het leuke is dat je een stoere trui ermee gaan breien tot een mooi kussen. Eén van de makkelijke dingen om te gaan breien is een pannenlap.

Wat heb je nodig voor de mandsteek?

  • Reliëfstokje of breinaalden van 3,5 cm dik
  • Wol
reliëfstokje
Dit zijn reliëfstokje

Je kan ervoor kiezen om met reliëfstokje aan de slag te gaan. Als je dit niet wilt kan je ook de mandsteek op breinaalden gaan breien. De reliëfstokje zijn gemaakt om te gaan haken. Ze hebben een grote haak op het uiteinde. Het verschil tussen breinaalden en een reliëfstokje dat je met één reliëfstokje aan de slag kan, bij breinaalden heb je minimaal twee breinaalden nodig.

Stappenplan voor de mandsteek

In dit stappenplan leer je hoe je de mandsteek breit met twee breinaalden.

  1. Zet een lapje op van 24 stekken.
  2. De eerste steek is een kantsteek, één recht daarna zes steken averecht. Dit doe je zo drie keer dat de stekken op zijn. Let op de laatste steek is een kantsteek. Dus de eerste en de laatste steek is altijd een kant steek.
  3. Bij de terug gaan de naald doe je de eerste steek een kant steek daarna zes steken recht en daarna twee averecht. Dit herhaal je tot de steken op zijn. Als laatste steek doe je weer een kantsteek.
  4. Nu gaan beginnen met de vlakjes voor het stoere effect. Nu begin je met vier recht, zes averecht, twee recht, zes averecht en als laatste doe je vier steken recht.

Veel plezier en succes met de mandsteek!

mandsteek

Vind je het lastig hoe het hierboven is beschreven? Dit is een handig filmpje over de mandsteek om alles te kunnen volgen. Daarnaast wordt de steek met meer breinaalden beschreven en met een reliëfstokjes.

Wil je op de hoogte blijven van breiwinkeltje? Volg ons op sociale media om niks te missen van breiwinkeltje. Daarnaast hou de site in de gaten voor nieuwe blogs over de leukste brei en haak tutorials.