Vlechtsteek

Vlechtsteek

Ben jij benieuwd naar de nieuwe steek van de week? Lees dan snel verder en je komt alles te weten over de vlechtsteek!

Met deze breisteek krijg je een mooi stevig breisel dat gevlochten of geweven lijkt te zijn. Dit effect krijg je doordat je tijdens het breien steeds 2 steken omwisselt: Eerst brei je de tweede steek, en daarna pas de eerste steek. Zo trek je de steken steeds om elkaar heen, zoals je dat ook doet als je een vlecht maakt.

Hoe brei je deze steek op rechte naalden?

Hoeveelheid steken opzetten: Een even aantal steken

  • Naald 1: brei 1 kantsteek, * brei nu de tweede steek op je linker naald verdraaid recht (door áchter de eerste steek langs te steken) en laat deze niet afglijden, brei de eerste steek gewoon recht en laat de beide steken afglijden *, de steken tussen de ** herhalen, brei 1 kantsteek
  • Naald 2: brei 1 kantsteek, brei 1 steek averecht, * brei nu de tweede steek op je linker naald averecht (door vóór de eerste steek langs te steken) en laat deze niet afglijden, brei de eerste steek averecht en laat de beide steken afglijden *, de steken tussen de ** herhalen, brei 1 steek averecht, brei 1 kantsteek

Blijf deze 2 naalden steeds herhalen tot je de gewenste hoogte hebt bereikt!

Als je dat fijner vindt kun je ook steeds de eerste steek op een kabelnaald zetten, zodat je makkelijker bij de ‘tweede’ steek kunt komen. In de eerste naald houd je de eerste steek dan vóór het werk. Je kunt de tweede steek dan direct na het breien af laten glijden. Dan zet je de eerste steek terug op de naald en breit deze; In de tweede naald houd je de steek áchter het werk.
Het nadeel hiervan is dat je een kabelnaaldje nodig hebt en een enkel steekje daar vrij makkelijk vanaf glijdt.

In het Engels wordt deze steek trouwens een “basketweave stitch” genoemd (waarvan er vele varianten bestaan), en soms ook “cross stitch”.