Een etentje voor twee of gezellig samen met je gezin of vrienden om de tafel, is natuurlijk altijd leuk. Een lekkere maaltijd draagt natuurlijk bij aan de sfeer en gezelligheid. Maar ook de aankleding is erg belangrijk. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw etentje helemaal gezellig wordt? Met onderstaande tips wordt het zeker een succes!

De basis van de tafel

Een tafelkleed vormt de basis van jouw gezellig aangeklede tafel. Tafelkleden zijn te koop in veel verschillende maten en soorten. Je kunt ze kopen in de tafelkleden webshop, maar ook in de winkel natuurlijk. Een tafelkleed biedt niet alleen bescherming van de tafel, maar brengt ook een bepaalde sfeer met zich mee. Je kunt een mooi steriel wit tafelkleed kopen en daarop verschillende gekleurde accessoires plaatsen. Maar het is uiteraard ook mogelijk om de kleurstelling om te draaien en een gekleurd tafelkleed aan te schaffen en een wit servies te gebruiken. In deze blog gaan we de volgende factoren bespreken om een gezellige tafel te creëren:

  • Het servies en bestek
  • Servetten
  • Kaarsen
  • Finishing touch

Het servies en bestek

Bij de aankleding is het belangrijk dat je het servies en het bestek op de juiste manier neerlegt. Werk van buiten naar binnen en begin met het bestek dat je het eerst gaat gebruiken. De vorken liggen links en de messen en lepels rechts. Let er ook op dat je de snijzijde van de messen naar de binnenkant legt. Zet je je gasten ook een nagerecht voor? Leg het bestek van het nagerecht dan horizontaal boven het bord. Ook de glazen dienen op een bepaalde manier neergezet te worden. Begin met het waterglas, dan het rode wijnglas en eindig met het witte wijnglas in een mooie schuine lijn.

Servetten

Bij een perfecte aankleding van de tafel, mogen de servetten natuurlijk niet ontbreken. Het servet leg je links naast de vorken neer, maar je kunt er ook voor kiezen het servet op het bord te plaatsen. Je kunt de servetten mooi vouwen, maar een servetring is ook erg handig als het vouwen je niet zo gemakkelijk afgaat.

Kaarsen

Met kaarsen maak je jouw tafel nog completer. Heb je een gezellig romantisch etentje voor twee georganiseerd? Dan zijn kaarsen de perfecte romantische touch. Kies bijvoorbeeld lange witte kaarsen of ga voor een romantisch sfeerlichtje in de vorm van een waxinekaarsje. Met een kaarsenhouder maak je het geheel natuurlijk helemaal af.

Finishing touch

De tafel begint al helemaal vorm te krijgen, maar er ontbreekt nog één ding: de finishing touch. Dit kan een gezellig bloemetje zijn, geheel in de juiste kleursamenstelling natuurlijk. Maar andere accessoires zijn natuurlijk ook mogelijk. En wat dacht je van een menukaart? Ontwerp deze geheel in de stijl van jouw etentje en maak er een professioneel gebeuren van. Zo kan het aan de aankleding van je tafel niet liggen en heb je daar in iedre geval al vele punten mee gewonnen bij je gasten.

gezellige tafel