Als je door de stad loopt zie je veel mensen met een schipperstrui, de meeste mensen zullen dit een normale trui noemen maar een schipperstrui heeft een geschiedenis en een reden dat het een schipperstrui heet. Tegenwoordig komt de schipperstrui soort van terug in de mode! Mensen dragen een schipperstrui met een overhemd eronder om er netjes en verzorgd uit te zien. Maar je zult ook schipperstruien tegen komen bij een bouwplaats. Omdat de schipperstrui simpel, warm en er netjes uit ziet is dit erg goed voor werk! Dit is hetzelfde geval met cargo broeken. Dit zijn oorspronkelijk werkbroeken maar tegenwoordig dragen mensen deze ook als kleding die in de mode is. Je kunt cargo broeken dus dragen op de werkplaats maar ook als fashion statement. Het is een erg praktische broek omdat er veel zakken in zitten. Dit komt handig uit als timmerman of bouwvakker. Een andere naam voor een cargobroek is een combat broek. Deze combat broeken werden origineel gebruikt in het leger. Omdat deze legerbroeken zo praktisch waren hebben arbeiders deze broeken overgenomen. In de jaren 90 groeide dit uit in een echte mode trend. De reden dat dit een modetrend is geworden is omdat de broek:

  1. Trendy
  2. Comfortabel
  3. Praktisch en
  4. Tijdloos is.

Hetzelfde geld met de schipperstrui. Deze truien werden vroeger gebruikt door, zoals de naam al zegt, schippers. Voor de schipperstrui droegen schippers gesmockte kielen als werkkleding. Dit waren geborduurde, gekreukelde kledingstukken. Het woord smock betekend letterlijk boerenhemd. Deze boerenhemden werden al sinds de 11e eeuw gebruikt. De schipperstrui werd gebruikt vanaf 1850 tot ongeveer 1940 / 1950.

Verschillende breipatronen in de schipperstrui

Toen de schipperstrui in 1850 werd gebruikt zag je ook een kleine evolutie in breipatronen. Zo hadden deze schipperstruien vaak een geruit patroon en een kabel patroon. Tegenwoordig zijn deze truien meestal “Simpel” zonder kabel of ruitpatroon. Dit komt ook iets netjes er over en valt beter combineren met een overhemd. Ook zijn de visserstruien die gebruikt worden voor netjes se gelegenheden ook vaak dunner dan een visserstrui om in te werken. De schipperstruien om in te werken zijn meestal van dik materiaal om je lekker warm te houden tijdens het werk.

Voordelen schipperstrui

De schipperstruien werden vroeger op schepen gebruikt omdat dit meer voordelen bood dan een normale trui. Een van de voordelen van deze trui was dat deze trui zonder naden was gebreid, hiermee kon de trui makkelijk op een stok geprikt worden en hangen te drogen als er een golf over de trui was gekomen. De schippers wouden natuurlijk niet altijd in een natte zwarte trui rondlopen! De trui was ook lekker warm omdat hij nauwsluitend was en daardoor winddicht was. Op zee waait het namelijk altijd veel harder dan op het land. In de meeste truien zat ook een touwtje bij de hals. Dit was om te voorkomen dat de wind via je hals in de trui geblazen werd. In die tijd werd er nog niet gebruik gemaakt van elastiek.

Inspiratie nodig?

Wil je nog meer inspiratie op doen of jou gehaakte project met ons delen? Neem eens een kijkje op onze Facebook pagina of Instagram en deel je gehaakte werkstuk met de hashtag #breiwinkeltje. Ben je benieuwd naar andere populaire breipatronen? Neem eens een kijkje op onze blogs over: Granny Square breien of de patentsteek.