Je kunt breien met breinaalden, maar je kunt ook breien met breiringen. Dit wordt ook wel loom breien genoemd. Breien op een brei ring lijkt een beetje op punniken maar dan in het groot. De meeste breiringen zijn gemaakt van plastic, maar er zijn ook houten. Je hebt ronde breiframes en rechthoekige. Afhankelijk van wat je wilt maken, kies je het breiframe dat daarbij past. Ook de maat van de breiringen verschilt, dit hangt ook af van wat je wilt maken. Daarnaast is de dikte van de pinnen in de brei ring belangrijk, net als de dikte van je breinaalden. Voor dikke wol gebruik je een brei raam met dikke pinnen en voor dunne wol kies je er een met dunne pinnen. Daarnaast speelt de opening tussen de pinnen een rol. Veel tussenruimte betekent dat je een losser breisel krijgt.

Het opzetten van de brei ring

De eenvoudigste manier is gewoon met de ewrap of de eetjes steek. Dit geeft een vrij losse opzetrand. Deze opstelling is vooral geschikt voor dikkere wol. Maak een start lus en plaats deze op de pin aan de zijkant. Haal de draad naar voren tussen de pinnen en wikkel om de pin. Trek de draad weer naar achteren en ga naar de volgende pin. Zorg ervoor dat de draden elkaar kruisen aan de achterkant van de pin. Er is dus maar 1 draad aan de voorkant van de pin te zien. Wikkel het ronde loom zo in, of totdat je het aantal spelden hebt gewikkeld dat je nodig hebt. Met de klok mee of tegen de klok in, maar niet zo veel. Dat speelt pas een rol als je van plan bent een patroon of kleuren op te nemen en je leest het patroon uit een tekst.

Dubbel ewrap opzet

Deze manier van opzetten geeft een iets strakkere rand:

  • Zet de schuifknoop op de eerste pin en wikkel deze pin nog een keer;
  • Trek de onderste lus om;
  • Ga naar de volgende pin, wikkel hem twee keer en trek de onderste lus eromheen;
  • Ga zo door totdat je het juiste aantal pinnen heeft ingesteld;
  • Draai de draad goed vast tussen de pinnen. 

De ketting opzetrand

Op deze manier wordt de eerste (opzet)lus op de eerste pin geplaatst. Houd de werkdraad voor de pinnen. Ga door de eerste lus met de haaknaald en maak een kettingsteek. Ga met de haak tussen pin 1 en pin 2 en maak een lus en ga zo verder. De ketting komt achter de pinnen, terwijl de werkdraad voor de pinnen blijft. Je haakt als het ware om de spelden heen. Als je in de rond breit en je bent weer bij pin 1 aangekomen, zet dan de lus van de haaknaald op pin 1. Er zitten dus 2 lussen aan. Als je een plat stuk breit, plaats je de lus van de haaknaald op de laatste pin van het nummer dat je nodig hebt om op te zetten. De opzetrand is klaar. Ga verder met de breisteken die je wilt maken.

Inspiratie nodig?

Wil je nog meer inspiratie op doen of jou gehaakte project met ons delen? Neem eens een kijkje op onze Facebook pagina of Instagram en deel je gehaakte werkstuk met de hashtag #breiwinkeltje. Ben je benieuwd naar andere populaire breipatronen? Neem eens een kijkje op onze blogs over: Granny Square breien of de patentsteek.